LEVESEK : Lestyános kukorica-krémleves (Nádas György - Vacsoracsata) |
Lestyános kukorica-krémleves (Nádas György - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 4 cső kukorica, 2 szál sárgarépa, 1 evőkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma, 4 dl tej, 2 evőkanál keményítő, só, őrölt bors, 1-1 csokor lestyán és petrezselyemzöld, 5-6 szem egész bors
Elkészítési mód:
Csomagoljuk ki a kukoricákat a csuhéból, majd egy éles késsel vágjuk le a szemeket. A csutkákat törjük kétfelé, majd tegyük egy fazékba. Adjuk hozzá az egyik felszeletelt sárgarépát, pár szál lestyánt és a petrezselyemzöldet. Sóval és pár szem egész borssal ízesítsük. Öntsük fel vízzel és főzzük legalább tíz percig.
Egy fazékban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a finomra összezúzott fokhagymát, majd pároljuk egy percig. Tegyük bele a kukoricaszemeket és a másik felvágott répát is. Sóval, összevágott lestyánnal és őrölt borssal ízesítsük. Pároljuk legalább tíz percig, majd öntsük fel a kukoricacsutkás alaplével. Főzzük még öt percig és utána öntsük bele a tejet.
Forraljuk ki jól, majd kézi mixerrel pürésítsük. Finom lyukú szitán passzírozzuk át és még forrón kis leveses tálkákba tálaljuk. Tetejét frissen összevágott lestyánnal díszíthetjük.
|