Zöldségek túrós gombóccal
Hozzávalók a raguhoz: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 3 evőkanál mogyoró, 50 dkg kelbimbó, 2 evőkanál olvasztott vaj, 4 dl zöldségleves, só, bors, 1 csokor vegyes zöldfűszer (például kapor, petrezselyem, metélőhagyma), 2 evőkanál reszelt torma; a gombóchoz: 20 dkg sovány túró, 18 dkg száraz kenyér, 1,5 dl tejföl, 1 tojás, 1 tojássárgája, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A gombóchoz a túrót szitán áttörjük, a száraz kenyeret szétmorzsoljuk, a tejfölt krémesre keverjük.
A tejföl kétharmadát hűtőbe tesszük. A maradék tejfölbe belekeverünk 2 evőkanál kenyérmorzsát, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Ezután belekeverjük a maradék morzsát és a túrót, majd az egészet fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. A tésztát rövid ideig pihentetjük.
A raguhoz a hagymát felszeleteljük, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kockákra vágjuk, a mogyorót durvára vagdaljuk. A kelbimbót megtisztítjuk, külső leveleit eltávolítjuk, és a nagyobb darabokat félbevágjuk. A kelbimbót az olvasztott vajban 2 perc alatt átsütjük. Hozzáadjuk a többi zöldséget, felöntjük zöldséglevessel, sóval, borssal fűszerezzük, és 10 percig főzzük.
A fűszereket megmossuk, lerázzuk, és apróra vágjuk.
Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formázunk a tésztából - ha túl lágy lenne, tegyünk hozzá még zsemlemorzsát -, és sós vízben megfőzzük.
A hideg, krémes tejfölt kanalanként a raguhoz keverjük, hozzáadjuk a zöldfűszereket és a tormát, utánaízesítjük és a túrós gombócokkal tálaljuk.
|