Sütőtökleves
Hozzávalók: 400 g sütőtök, 2 közepes hagyma, 60 g füstölt szalonna, 20 g margarin, 1/2 dl vermut, 1/2 l húsleves ( kockából), 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejszín, só, bors, 2 evőkanál tisztított tökmag
Elkészítés:
A sütőtököt megtisztítjuk, felaprózzuk. A hagymákat meghámozzuk, felkarikázzuk, gyűrűire szedjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a margarinnal és a hagymával együtt megpirítjuk, kiszedjük az edényből, melegen tartjuk. A zsiradékra dobjuk a sütőtököt, aláöntjük a vermutot és a húslevest, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és fedő alatt puhára pároljuk.
Botmixerrel összeturmxoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tökmagot egy serpenyőben, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk.
A levest csészékbe vagy mélytányérokba szedjük, tetejükre szórjuk a pirított hagymát, pörcöt és a tökmagot.
|