Bélszín libamájjal, áfonyamártással (Farkasházi Réka - Hal a tortán)
Hozzávalók a bélszínhez: 1 bélszín, 1 fej karikára vágott, vöröshagyma, 1-2 babérlevél, 1 csomag kakukkfű, 1 petrezselyem gyökér karikára vágva, egész bors 10-15 szem, 1-2 szegfűszeg, 1 libamáj
Elkészítés:
Nem fém tál aljába a zöldségek felét a tál aljába, a többit a húsra tesszük. 24 órára hűtőbe rakjuk pácolódni.
A bélszín két végét (fejét, farkát) levágjuk, megtisztítjuk, bedörzsöljük balzsamecettel, nagyszemű sóval és durvára őrölt fekete borssal, szorosan betekerjük fóliába, és egy lezárt dobozban 3 napra a hűtőbe tesszük.
Egyben sütjük meg, alá kevés olívaolajat öntünk és egy szűk merőkanál alaplét, lefedjük, 170 fokon 40 percig puhítjuk, azután 20 perc alatt fedő nélkül készre sütjük. Közben locsolgassuk a levével. Forgatni is kell. Ha kész, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
A libamájat 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk. Forró serpenyőben 1-2 percig sütjük mindkét oldalát. Ha kész, rárakjuk a bélszínre.
Burgonyapürével és portóis áfonyamártással tálaljuk.
Áfonyamártás:
Hozzávalók: 20 dkg áfonyalekvár, 1dl vörösbor, őrölt bors/csipet, fahéj/csipet, 2-3 dkg vaj
Elkészítés:
Vajat olvasztjuk, rárakjuk az áfonyalekvárt, majd a többi alapanyagot, forraljuk.
|