Amerikai almáspite (Tilla - Hal a tortán)
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 18 dkg vaj, 12 dkg cukor, csipet só, 5-6 evőkanál hideg víz. Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg alma, 2 kv kanál fahéj, fél kv kanál őrölt gyömbér, 3 evőkanál cukor, egy csipet frissen őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd kettészedjük és a hűtőben állni hagyjuk, amíg a töltelék el nem készül.
A töltelék: megpucolt és kimagozott almákat vékony szeletekre vágjuk és a fűszerekkel és egy kis vízzel összefőzzük, majd hűlni hagyjuk.
A 2 tésztát egyenként kinyújtjuk, az egyiket formába rakjuk és megkenjük a töltelékkel, a másik tésztát pedig szintén kinyújtva a tetejére rakjuk.
Ezt előmelegített sütőben 180 fokon kb. 55-60 percig sütjük.
|