Velős-töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók: 5 dkg zsír (vagy vaj), 4+1 tojássárgája, 40 dkg darált töpörtyű, 5 dkg élesztő, 2 pohár tejföl, 60 dkg liszt, 1 ek. só, bors, 1 ek. pirospaprika, csipetnyi cukor, 40 dkg sertésvelő
Elkészítése:
A zsírt, a 4 tojássárgát, a darált töpörtyűt jól összedolgozzuk.
Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk, majd a tejföllel, az átszitált liszttel, sóval, ízlés szerint borssal együtt hozzáadjuk. Összegyúrjuk, letakarva kb. 30 percig pihentetjük.
Közben megabáljuk a velőt, lehártyázzuk, és apró kockára daraboljuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és hajtogatjuk. 15 perces pihentetés után ezt még négyszer megismételjük. A végén az 1 cm-re kinyújtott tésztára kenjük az előkészített velőt, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk. Feltekerjük, majd jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Késsel bevágjuk, és az egész felületet bekenjük a tojássárga, a pirospaprika és a cukor keverékével. Tetszés szerinti nagyságúra kiszaggatjuk, a pogácsa derekánál megsodorjuk, és kizsírozott tepsire helyezzük, nem túl közel egymáshoz. Forró sütőben a közepesnél valamivel kisebb lángon szép aranybarnára sütjük.
Hidegen, melegen kitűnő borkorcsolya.
|