Csokoládéálom-torta
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg félédes tortabevonó, 7 dl tejszín, 3 tasak habfixáló, 2 tasak vaníliás cukor; a kevert tésztához: 15 dkg félédes tortabevonó, 15 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor, 6 tojás, 15 dkg liszt, 1 csapott tk. sütőpor, csipetnyi só, 1 ek. kakaó, 15 dkg darált mandula, 4-5 ek. tej; a locsoláshoz és a kenéshez: 1 dl narancslé, 35 dkg narancslekvár; a díszítéshez: 6 dkg aprított pisztácia, 6 tk. csokoládéreszelék, 1 narancs
Elkészítése:
A töltelékhez durvára aprítjuk a tortabevonót. Megmelegítjük a tejszínt, és a bevonót állandóan kevergetve megolvasztjuk benne. Éjszakára hűtőbe tesszük.
A tésztához a tortabevonót vízfürdőben felolvasztjuk, és kicsit hűlni hagyjuk.
A vajat a porcukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a bevonót.
A lisztet, a sütőport, a sót, a kakaót és a mandulát összekeverjük, és a tejjel együtt hozzáadjuk.
A tésztát egy 26 cm-es, sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, kivesszük a formából, és lehúzzuk róla a papírt. A tésztát legjobb egész éjszakán át hűlni hagyni.
A csokoládés tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral habbá verjük.
A süteményt három lapra vágjuk. Az alsó lapot meglocsoljuk fél deci narancslével, és megkenjük a csokoládés tejszín felével. Rátesszük a második lapot, meglocsoljuk a maradék narancslével, és megkenjük a narancslekvárral. Rátesszük a harmadik lapot.
4 evőkanál csokoládés tejszínt habzsákba töltünk.
A tortát körben bevonjuk a maradék tejszínnel. Pisztáciával és habrózsákkal díszítjük. A torta peremét megszórjuk reszelt csokoládéval.
A narancsot forró vízzel megmossuk, szárazra töröljük, és elfelezzük. Mindegyik feléről levágunk egy-egy szeletet, és hat-hat háromszögre vágjuk.
Minden habcsókot egy narancsdarabbal díszítünk. Három órára hűtőszekrénybe tesszük.
|