NÉMET : Lipcsei kávétorta |
Lipcsei kávétorta
Hozzávalók a kevert tésztához: 10 dkg puha vaj, 12,5 dkg cukor, 4 tojás, 8 ek. erősre főzött hideg kávé, 20 dkg liszt, 2 tk. sütőpor, 2 ek. étkezési keményítő; a csokoládékrémhez: 2,5 dl tej, 1 tasak csokoládés pudingpor, 4 ek. cukor, 10 dkg puha vaj, 2 tasak vaníliás cukor, 8 dkg aprított mandula; a mázhoz: 1 ek. vaj, 18 dkg porcukor, 4 ek. kakaó; a díszítéshez: 3 ek. porcukor, pár csepp citromlé, 3 ek. aprított mandula, csokidrazsé
Elkészítése:
A vajat és a cukrot krémesre keverjük. Egyenként belekeverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a kávét, a sütőporral és keményítővel elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A tejből a pudingporral és a cukorral a csomagoláson olvasható utasítás szerint pudingot főzünk, és szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk.
A vajat elkeverjük a vaníliás cukorral és a mandulával. Kanalanként hozzáadjuk a pudingot.
A tortalapot 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a vajkrém felével. Rátesszük a második lapot, és rásimítjuk a maradék krémet. Feltesszük a harmadik lapot.
A mázhoz a porcukorból, a kakaóból 5 evőkanál vízzel és az olvasztott vajjal sűrű krémet keverünk, majd egyenletesen a tortára simítjuk. 2 órára hűtőbe tesszük.
A porcukorból és a citromléből kevert mázzal becsíkozzuk a torta tetejét, majd megszórjuk az aprított mandulával és a csokoládédrazséval.
|