Hozzávalók 4 személyre: 600 g Gyermelyi 4 tojásos fodros nagykocka, 200 g füstölt szalonna, 400 g túró, 3 dl tejföl, só, 20 dkg szalonna, 2 fej hagyma, 1,40 kg filézett harcsa, 2 db paradicsom, 2 db tv paprika, 60 g liszt, 5 dl tejföl, fűszerpaprika, erős paprika, ízlés szerint só
Elkészítés:
Apróra összevágjuk a szalonnát, kiolvasztjuk, majd megfuttatjuk rajta a tisztított és finomra vágott hagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, és vizet öntünk rá.
Amikor forr, takarékra vesszük, beletesszük a szeletelt, megmosott paradicsomot, erős paprikát, tv paprikát, és ha van, a leeső haldarabokat. Sózzuk és főzzük 15-20 percet.
Elkeverünk 3 dl tejfölt a liszttel és kevés vízzel, majd a szaftot behabarjuk vele.
Kíméletesen összeforraljuk, finom szűrőn átszűrjük.
Nagyobb serpenyőben olajon megpirítjuk a megmosott, leszárított, nagyobb darabokra vágott sózott halszeleteket. Nagyon kell vigyázni, nehogy eltörjenek. Amikor már a halhús mindkét oldala fehéres, ráöntjük a leszűrt félretett mártást. Tehetünk rá pár gerezd lehéjazott paradicsomot is. Összepároljuk, ha kell, ízesítjük és tálaljuk.
Tálalásnál a tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel.
Köretnek az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, majd leszűrjük. A kifőtt, leszűrt tésztát összekeverjük a leszűrt zsírral, sóval, túróval és tejföllel. Hőálló tálon forró sütőben megpirítjuk, majd a harcsa mellé tálaljuk. Tetejére tesszük a pirított szalonnát.