Fügelekvár
Hozzávalók: 1 kg füge, forró víz, 40 dkg cukor, 1 db citrom, üvegenként 1-1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítése:
A megmosott fügék szárát levágjuk, a gyümölcsöt nagyobb darabokra aprítjuk, a magját is kikaparjuk, és a gyümölcshússal együtt fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, rászórjuk a cukrot, meglocsoljuk a citrom levével, és amikor felforrt, lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik és kicsit darabos is lesz.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tartósítószert, majd forrón a kiforrázott, még meleg üvegekbe kanalazzuk.
Szorosan rácsavarjuk a tetejét és párnák, paplanok közé téve száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
|