Narancsos sárgabarackdzsem
Hozzávalók: 2 kg sárgabarack, 10 db nagy lédús narancs, 2 kg befőzőcukor, 1,5 dl narancslikőr
Elkészítése:
A barackokat adagonként 1-2 percre lobogva forró vízbe dobjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, meghámozzuk, elfelezve kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk.
Két megmosott narancs héját lereszeljük és a gyümölcsre szórjuk.
A maradék 8 narancsot meghámozzuk (vigyázva, nehogy a fehér bundája rajta maradjon), majd a hártyás részektől megtisztítva, a kicsöpögő levével együtt a barackhoz adjuk. A befőzőcukorral felforraljuk és 3 percig kevergetve főzzük.
Az utolsó percben a narancslikőrt is beleöntjük, majd forrón fertőtlenített, meleg üvegekbe töltjük. Csavaros tetővel lezárjuk és fejre állítjuk.
Egy óra múlva már végleges helyére, a kamrába, a polcra sorakoztathatjuk.
|