Kelt rétes
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 25 dkg margarin, só, 2 tojás, kevés langyos tej, cukor az élesztő felfuttatáshoz; a túrós töltelékhez: 25 dkg túró, 1 tojás, só, pirospaprika, tejföl, zsemlemorzsa; a káposztás töltelékhez: 1 kisebb fej káposzta, só, olaj, alma, cukor, fehérbors
Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, sót, tejfölt, tojást. Összegyúrjuk, majd kelni hagyjuk.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A túróshoz a hozzávalókat simára keverjük, a káposztáshoz a káposztát lereszeljük, megsózzuk, állni hagyjuk, kicsavarjuk, és kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a reszelt almát, cukorral és fehérborssal ízesítjük.
A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és a kalácsnál vékonyabbra, a rétesnél vastagabbra nyújtjuk. Rákenjük a töltelékeket és felcsavarjuk. (2 túrósat és 2 káposztásat kapunk.)
Tepsibe téve, forró sütőben megsütjük.
|