Mazsolaszőlős pite
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg jéghideg vaj; 2 nagyobb fürt mag nélküli mazsolaszőlő, 2 db tojás sárgája, 12 dkg darált mandula, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor.
Az omlós tésztához 20 dkg lisztet öntsünk egy keverőtálba, daraboljunk bele 15 dkg jéghideg vajat, ízesítsük kevéske sóval. Morzsoljuk össze, majd néhány evőkanál hideg vízzel dolgozzuk el. Gyúrjuk jól össze, és pihentessük hűtőben. Ezután „mozgassuk át” egy liszttel meghintett deszkán, majd nyújtsuk ki két milliméter vastagságúra. Béleljünk ki vele egy peremes, közepes méretű, vajjal és liszttel meghintett sütőformát. A tészta felesleges részeit a forma pereménél vágjuk le. (A maradék tésztát tegyük mélyhűtőbe.)
A töltelékhez üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, porcukrot, étkezési keményítőt és a puha vajat. Habverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz, majd adjuk hozzá a darált mandulát. Óvatosan dolgozzuk a masszába a megmosott szőlőszemeket, majd töltsük a tésztával kibélelt sütőformába. Tetejét igazgassuk el egyenletesen, tegyük forró sütőbe, és 160 fokon süssük legalább 40-45 percen keresztül.
|