Datolyás cipók
Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 7 dl tej, 1 evőkanál cukor, fél teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg datolya
Tegyük dagasztóedénybe a liszteket, szórjuk rá a szárított élesztőt, a sót és a cukrot. Csorgassuk rá az olívaolajat, majd kapcsoljuk be a keverőt. Kis adagokban csorgassuk hozzá a langyos tejet is. Öt percig dagasszuk, majd adjuk hozzá a kimagozott és félbevágott datolyát. Keverjük még egy percig, utána tegyük a tésztát langyos helyre. Takarjuk le, és várjunk vele, míg kétszeresére duzzad.
Borítsuk liszttel megszórt deszkára, gyúrjuk jól át, és vágjuk 15 egyforma darabba. A tésztadarabokat gyúrjuk át, és közben formázzuk hosszúkás alakúra. Tegyük sütőlapra, tetejét késsel ferdén vágjuk be, és kelesszük még 15 percig.
Előmelegített sütőben 180 °C fokon 20-25 percig süssük.
Pástétomokhoz, krémsajthoz és krémlevesekhez is kínálhatjuk. Ha felhasználás előtt forró sütőben felmelegítjük, még finomabb. Az előre elkészített cipókat le is fagyaszthatjuk, de akkor felhasználás előtt fél órával vegyük ki a mélyhűtőből.
|