Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Március
HKSCPSV
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

ALAPTÉSZTÁK
ALAPTÉSZTÁK : Popover

Popover

Az USA-ból Európába lassan átáramló új reggeliőrület tárgya a szuflé könnyedségű tésztából csészében vagy muffinformában sütött, langyosan kínálandó sütemény - a popover.
 
Ez a légies reggelisütemény a gasztrotörténészek szerint az angol Yorkshire-puding leszármazottja, és nem is olyan újszerű, mint gondolnánk. Először 1876-ban írták le a receptjét a Practical Cooking című könyvben. A kutatások szerint a Maine-ből érkezett telepesek, Portland alapítói amerikanizálták a Yorkshire-pudingot: a híg, tejből, lisztből, tojásból kevert tésztát a marha- vagy sertéssült zsírjával kikent csészékben kisütötték, néha fokhagymával, zöldfűszerekkel gazdagították. Az eredmény: a csészéből kidagadó, kérges, húsos ízű tészta, amit Portland popover pudingnak neveztek.
 
Hogy miért popover? Neve onnan származik, hogy sülés közben a sütőedényből kiduzzadó tészta elpukkan („pop”).
 
A legtöbb popover ma már nem húsos ízű, inkább vajas és könnyű, sőt, már nemcsak reggelire a kávé mellé, hanem ebéd vagy vacsora köreteként is kínálják.
 
Se szeri, se száma, annyi változata készíthető: keverhetünk az alaptésztába zúzott fokhagymát, frissen vágott petrezselyem- vagy tárkonyleveleket, rozmaringot vagy oregánót, csipetnyi gyömbér- vagy fahéjport, őrölt szegfűszeget.
 
A popovert alaposan kivajazott csészében is süthetjük, de eredeti sütőedénye fémből készült. Formája kúposabb, mint a muffinsütő mélyedései, és egy rácsszerkezetre vannak erősítve, hogy a meleg az edényeket jól körüljárhassa.
 
A popovernek nem kell szabályosnak lennie: teteje felduzzad, és bizony néha a formából kiemelve nem áll meg a lábán. Mindez mellékes, ha tésztája könnyű, kívül ropogós, belül foszlós.
 
A popoverrel hasonlóan kell bánnunk, mint a kelt tésztákkal, azaz amíg sül, a sütő ajtaját nem tanácsos kinyitni, mert a beáramló hideg levegőtől összeesik.
 
popover
 
 
Alaprecept
 
Hozzávalók (9-10 süteményhez): 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1/2 kk. só, 3 tojás, 2 ek. vaj + a formák kikenéséhez
 
Elkészítése:
 
1. A sütőt 220 C-ra (légkeveréses sütőben 200 C) előmelegítjük. 9, kb. 2 decis csészét vagy egy muffinforma mélyedéseit vajjal alaposan kikenünk. A lisztet, a tejet, a sót, a tojásokat és a vajat tálba rakjuk, majd konyhai robotgéppel simára és habosra keverjük.
 
2. A tésztát kanállal félig töltjük a csészékbe, majd egy sütőlapra sorba rakosgatjuk, és a forró sütőbe toljuk. A sütő ajtaját 25 percig nem nyitjuk ki, hogy a popover szépen megemelkedjen.
 
3. Ha nagyon pirulna a teteje, a hőmérsékletet 200 C-ra csökkentjük (légkeveréses sütőben 180 C), és újabb 15-20 perc alatt készre sütjük. Kérges, ropogós lesz, belseje pedig puha és foszlós. Vajjal, szendvicskrémmel, lekvárral vagy magában fogyasztjuk. Egy pohár tejet gyümölcslevet, egy csésze kávét vagy teát is ihatunk hozzá.

Még nincs hozzászólás.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!