Sonkás-tökmagos bukta
Hozzávalók a tésztához: 1 kk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 csapott ek. só, 2 tojás+1 tojássárgája, 8 dkg vaj/margarin, 2 ek. tisztított tökmag, 3+1 ek. olaj a kenéshez; a töltelékhez: 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, 1 főtt tojás, 1 kisebb piros húsú paprika, 1 kis csokor petrezselyem, 25 dkg főt sonka (kissé zsíros), 1 púpos ek. ecetes torma, 1 tojássárgája, 1 ek. tejföl, só, bors
Elkészítése:
1 deci langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe öntjük az élesztős tejet, hozzákeverünk egy kevés lisztet, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. 1 deci langyos vízben elkeverjük a sót és 2 tojást, majd a lágy zsiradékkal együtt a liszthez adjuk, és ha kell, további -1 deci langyos vízzel hólyagosra dolgozzuk (egészen lágy tésztát kapunk). Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A tökmagot kissé megpirítjuk és darabosra vágjuk.
A finomra aprított hagymát megfonnyasztjuk az olajban.
A sonkát ledaráljuk és hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, a hagymát, a tormát, a kockára vágott tojást és a paprika felét, és a tojássárgáját, a tejfölt, ízlés szerint sót, borsot, és jól összekeverjük.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és beledolgozzuk a tökmagot. 40x40 cm-es lapra nyújtjuk, majd 25 darab 8x8 cm-es négyzetre vágjuk. Közepükre 1-1 kanálka tölteléket halmozunk, szegélyüket megkenjünk hideg vízzel, majd felhajtjuk, és gombócokat göngyölítünk belőle. 20x30 cm-es kiolajozott tepsibe nem túl szorosan belerakosgatjuk a gombócokat, oldalukat körbekenjük olajjal, majd letakarva addig kelesztjük, amíg kitöltik a formát.
A tojássárgáját elkeverjük 1 evőkanál olajjal, megkejnük vele a tészta tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt aranysárgára sütjük.
Ízlés szerint petrezselyemzölddel és a félretett paprikakockákkal díszítjük. Frissen az igazi.
|