Zöldséglepény
Hozzávalók: 20 dkg grahamliszt • 20 dkg sötét rozsliszt • 60 dkg friss paraj • 60 dkg paradicsom • 12,5 dkg mozzarella sajt • 1 csomó zöldhagyma • 2 dl joghurt • 5 dkg élesztő • csipetnyi cukor • bazsalikom, oregánó, só, bors és kevés reszelt szerecsendió
Tisztítsd meg alaposan a parajleveleket, és tedd egy lábosba. Kis lángon párold addig, míg össze nem esik, majd öntsd le róla a fölösleges vizet. Ezután vágd fel durvára a leveleket, és ízesítsd sóval, borssal.
Halmozd deszkára a kétféle lisztet, közepébe nyomj mélyedést, és morzsold bele az élesztőt. Hintsd meg cukorral, és locsold meg kevés langyos vízzel. Kevés lisztet beledolgozva készíts kovászt! Takard le, és meleg helyen keleszd a kétszeresére.
Dolgozd bele a maradék lisztet, a szobahőmérsékletű joghurtot, sót és kb. 0,7 dl vizet. Robotgéppel keverd simára, és ha szükséges, lágyítsd még a tésztát vízzel. Meleg helyen ismét keleszd letakarva.
Míg a tészta növekszik, vágd fel a paradicsomot és a zöldhagymát, valamint a lecsöpögtetett mozzarella sajtot. Aprítsd fel a zöldfűszereket is.
Melegítsd fel a sütőt 220 °C-ra, és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Nyújtsd ki a tésztát kilisztezett deszkán, és fektesd a tepsibe. Rakd ki paradicsomkarikákkal, a spenóttal, majd hintsd meg a sajttal, a zöldfűszerekkel és a hagymakarikákkal. 30-40 percig süsd!
|