Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Március
HKSCPSV
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

ALAPTÉSZTÁK
ALAPTÉSZTÁK : Piskóta

Piskóta

Alaprecept
 
Az alaprecept a lehető legegyszerűbb: a tojások száma a kiindulópont. Ahány tojásból sütjük a piskótát, annyi kanál liszt és cukor kell hozzá. (Egyes receptek szerint sütőport vagy szódabikarbónát is tesznek a tésztába, de ha friss tojásokkal dolgozunk, és jól kikeverjük a hozzávalókat, ezekre nincs szükségünk.)
 
Ha már 4-nél több tojásos tésztát szeretnénk sütni, választhatjuk az ún. lightosabb (könnyebb) változatot: süssünk vizes piskótát. Ebben az esetben minden tojásra 2 kanál vizet (esetleg citrom- és narancslevet) veszünk, ezzel dúsítva a piskóta mennyiségét. Számtalan finom házisütemény alaptésztáját jelenti a vizes piskóta, amely bizonyos szempontból még jobb is, mint az eredeti. Tésztája kevésbé száraz, és az állás következtében nehezebben, kevésbé szárad. Gazdaságosságára jellemző, hogy hasonló mennyiségű tojásból kétszer annyi vizes piskóta készíthető, mintha az eredeti alapján készítették volna.
 
Készítés
 
A piskótatésztát kétféle módon készíthetjük: vagy a sárgáját keverjük el a cukorral és a liszttel, majd ehhez adjuk a kemény habbá vert fehérjét, vagy a tojáshabhoz adjuk a cukrot, a sárgáját, végül a lisztet. Ki erre, ki arra a változatra esküszik.
 
Tehát: szétválasztjuk a tojásokat (vigyázzunk: a tojásfehérje legyen tökéletesen elválasztva a sárgájától, ne tartalmazzon egyáltalán tojássárgáját, mert nem verődik fel). Ha az első változat szerint készítjük, akkor a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot. Ha a második változat szerint készítjük, akkor a felvert tojáshabba fokozatosan beleadagoljuk a cukrot, majd a sárgáját, végül a lisztet. Jól tesszük, ha ez utóbbit kanállal vagy kézi habverővel keverjük el a többivel.
 
Piskótatésztából sohase készítsünk egyszerre többet, mint amennyit 20-30 perc alatt feldolgozhatunk. Hosszabb idő alatt a piskótatészta leülepedik és megfolyósodik.
 
Sütés
 
A piskótatésztát kivajazott - az oldalát ne zsírozzuk be, mert visszacsúszik a piskóta! -, belisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tetszés szerinti sütőformába/-tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A sütési idő a mérettől függ. Mindenesetre közepes méretnél kb. 20 percre számítsunk. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyen összeesik!
 
Mennyiségek
 
Ami a mennyiségeket illeti, a következőképpen járjunk el: átlag méretű tortasütőben vékony tésztájú gyümölcstortához 2 tojásból, közepes vastagságú tésztához 4 tojásból, lapokra vágáshoz 5 vagy több tojásból süssünk piskótát.
 
Trükkök és hibák
 
A piskóta nem lesz szép, ha porcukorból sütjük.
 
Finomított cukrot használjunk. A masszát addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kellemetlen, ha a piskótában ropog a cukor.
 
A piskótatésztát is ízesíthetjük vaníliás cukorral vagy fahéjjal, esetleg a liszt mennyiségének rovására tehetünk bele kakaót vagy darált diót.
 
A vizes piskótát ízletesebbé tehetjük, ha víz helyett leszűrt citrom- vagy narancslevet adunk a piskótatésztához.
 
A piskótatészta akkor lesz puha, ha egy pohár tejfölt vagy egy kis tejet keverünk bele.
 
Ha a tojássárgáját meleg vízfürdőben keverjük habosra, a tojás jobban megköti a levegőt, és nagyobb, keményebb masszát kapunk. Vigyázat, a vízfürdő ne legyen túl forró, mert akkor a tojás kicsapódik!
 
Soha ne sajnáluk a keverésre fordított időt. Az anyagot minél simábbra keverjük, tésztánk annál finomabb lesz.
 
A sütőport/szódabikarbónát mindig keverjük el a lisztben, különben nem lesz hatása.
 
Ha a lisztet szitálva hintjük a kikevert tojássárgájához, pillekönnyű lesz, és nem csomósodik. A piskótamasszát az összeállítás után soha ne hagyjuk állni! Azonnal süssük meg, különben a belekevert levegő elillan és a tészta összeesik.
 
Sütéskor a sütő ne legyen túl forró, mert a tésztában lévő cukor hamar megég, a tészta kemény kérget kap, és a belseje nem sül át. Legjobb, ha a sütőt közepes hőfokra állítjuk.
 
Ha a tészta teteje sütéskor erősen barnul, fedjük le papírral.
 
Ha a sütőformát gondosan kivajazzuk és -lisztezzük, biztosan nem ragad le a piskóta.
 
Ha teljesen biztosra akarunk menni, béleljük ki a formát hajszálpontosra szabott sütőpapírral. A sütőpapírt a tészta kiborítása után azonnal húzzuk le a tésztáról, hogy a piskóta felülete szép sima maradjon. (Ha később távolítjuk el a papírt, a tészta felülete felszakadozik.) Ha a papírt lazán visszahelyezzük a tésztára, a piskóta nem szárad ki.
 
Hogy tésztánk megsült-e, úgy állapíthatjuk meg, hogy a tészta közepébe villát szúrunk, ha kihúzva teljesen száraz, a tészta elkészült.
 
Ha a tészta átsült, elválik a forma szélétől.
 
A tésztát mindig a rácson hagyjuk kihűlni, hogy minden oldalról levegő érje, és hogy ne váljon ragacsossá.
 
Vizes piskóta
 
Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 8 ek. víz, 20 dkg liszt, csapott mk. szódabikarbóna
 
Elkészítése:
 
A tojássárgákat 20 deka cukorral és 4 evőkanál vízzel simává keverjük. A tojásfehérjéket szintén 4 evőkanál vízzel kemény habbá verjük, végül hozzákeverjük a maradék cukrot.
 
A liszt egyik felébe belekeverjük a szódabikarbónát, majd a tojássárgájához keverjük. Ezutál lazán belekeverjük a tojáshab egyik felét, végül a megmaradt lisztet, majd a tojáshab másik felét. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
 
Variálhatjuk a víz mennyiségét, ha teszünk bele citromlevet. 4 kanál vízhez 1 egész citrom leve és héja jár.

Még nincs hozzászólás.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!