Hortobágyi rostélyos grízgaluskával
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg rostélyos, 10 dkg zsír/olaj, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. köménymag, 1 kk. pirospaprika, 3 zöldpaprika, 2 paradicsom; a grízgaluskához: diónyi vaj, 2 tojás, 10 dkg gríz, csipetnyi só; a tetejére: petrezselyemlevél
Elkészítése:
A felszeletelt húst egyenként megsózzuk, lisztbe mártjuk, és a zsírban mindkét oldalát kisütjük, majd egy lábosba helyezzük.
A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, és a köménymagot. Megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük 1 deci vízzel és a rostélyosokra öntjük. Fedő alatt félig megpároljuk. Beletesszük a felszeletelt paprikát, a lehéjazott paradicsomot, és addig főzzük, amíg a hús végképp megpuhul, s már csak rövid leve marad.
Közben elkészítjük a grízgaluskát. A hideg vajat habosra keverjük a tojássárgájával, a grízzel, a sóval, majd a tojásfehérje keményre vert habjával. Legalább egy órán át állni hagyjuk.
Egy edényben vizet forralunk, evőkanállal beleszaggatjuk a galuskákat, és negyed óráig főzzük, majd leszűrjük.
A kész rostélyosokat tálra rendezzük, ráhelyezzük a galuskákat, meglocsoljuk a pörköltlével, és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.
|