Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Március
HKSCPSV
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

ALAPTÉSZTÁK
ALAPTÉSZTÁK : Kelt tészta

Kelt tészta

Az egyik legjellemzőbb tésztái a magyar konyhának a kelt tészták. Készítésük gyakorlatot, elég sok időt, megfelelő hőmérsékletű nyersanyagokat és helyet igényel. De még mielőtt rátérnénk a kelt tészta elkészítésének menetére, nézzük meg az élesztős tészták csoportosítását:
 
gyúrt élesztős tészta (pl. kalács, aranygaluska, bukta stb.)
kevert élesztős tészta (pl. kuglóf, farsangi fánk stb.)
omlós élesztős tészta (pl. bejgli, pozsonyi kifli, szilvás lepény stb.)
hajtogatott vagy félvajas élesztős (Blundel) tészta (pl. diós csiga, töpörtyűs pogácsa stb.)
 
A gyúrt élesztős tészta - mint a neve is mondja - gyúrással, közepesen kemény, jól formázható masszából készült tészta, amelyet sütőben (pl. mazsolás kalács) vagy bő, forró olajban (lángos, fánk) sütünk meg.
 
A kevert élesztős tészta a gyúrt élesztős tésztához képest több cukrot, tojássárgáját, zsiradékot, tejet és élesztőt tartalmaz - ettől állaga lágyabb, puhább lesz. Egyneműsítése keveréssel történik.
 
Az omlós élesztős tészta átmenetet képez az omlós és az élesztős gyúrt tészta között. A kevesebb mennyiségű élesztőt hidegen (nem készítünk belőle kovászt) dolgozzuk a tésztába. Az omlós élesztős tészta magas zsírtartalmának köszönhetően lassabban szárad ki, ezért hosszabb ideig eltartható.
 
Az összes közül a hajtogatott élesztős tészta tartalmazza a legtöbb zsiradékot. A hajtogatás következtében leveles lesz, az élesztőtől pedig laza szerkezetű. Ebből a tésztából készítjük a diós, kakaós, fahéjas, mandulás csigát, túrós táskát, töpörtyűs pogácsát, croissant-t, párna csücskét és minden olyan süteményt, amit vajas tésztából is lehet sütni.
 
A tészta készítésének menete
 
Az élesztős tészták mindegyikénél egy általános szabályt érdemes betartani: minden hozzávalónak azonos hőmérsékletűnek kell lennie. A lisztet, tojást, vajat még jóval a felhasználás előtt vegyük ki a kamrából, hűtőszekrényből, a tejet pedig langyosítsuk fel. Ha szükséges, a zsiradékot is felolvaszthatjuk.
 
A felsorolt élesztős tészták közül - mint már fentebb említettük - az omlós élesztős tésztán kívül mindegyik kovásszal készül.
 
Kovászt úgy készítünk, hogy a langyos tejjel, kevés cukorral és liszttel simára keverjük a friss élesztőt. Az így kapott híg tészta felszínét még meghintjük liszttel, majd meleg helyen 20-25 percig érleljük. Ez alatt az idő alatt az élesztőgombák elszaporodnak, miközben szén-dioxid és alkohol is termelődik a kovászban. Az érett kovász térfogata megnő és az ujj benyomata megmarad. Az éretlen kovász rugalmas, kis térfogatú, míg a túlérett kovász térfogata igen nagy, ha hozzáérünk, összeesik, és a megindult (tejsavas, ecetsavas) erjedés következtében savanykás szagú.
 
A kovászkészítés hibái: öreg, állott az élesztő (nem tud úgy szaporodni, lapos marad a tészta), túl forró a tej vagy nagyon meleg helyen kelesztjük (elpusztulnak az élesztőgombák), hideg a tej vagy huzatos helyen kel (a megfelelő hőmérséklet hiánya miatt nem tud kellő mértékben szaporodni az élesztőgomba).
 
Gyorsabb eljárás az élesztő felfuttatása, azaz amikor csak belemorzsoljuk langyos cukros tejbe, és meleg helyen 5-10 perc alatt elkészül.
 
A gyúrt élesztős tészta esetében a kovászt a keverőtálba tett átszitált liszt közepébe készített kis mélyedésbe öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, az olvasztott zsiradékot, a sót és fokozatosan a langyos tejet, miközben kézzel vagy géppel folyamatosan gyúrjuk. A megfelelő állagú masszát ezután addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától, csomómentes, sima, fényes és hólyagos nem lesz. (A dagasztás által levegőt juttatunk a tésztába, mivel az élesztőgombának a szaporodáshoz, tápanyag, folyadék és meleg mellett levegőre van szüksége.) A tésztát letakarva, meleg helyen 20-25 percig kelesztjük. Kb. félidőben (amikor a tészta térfogata másfélszeresére nőtt) átgyúrjuk a tésztát, így a felfrissített élesztőgombák további szaporodásnak indulnak. Ismét letakarjuk, és további 20-25 percig kelesztjük. A lágy tészta gyorsabban, míg a sűrű lassabban kel meg. Akkor jó, ha az eredeti térfogat kétszeresére nőtt, de ügyelni kell arra is, hogy ne keljen túl, mert akkor összeesik a tésztánk.
A megkelt tésztával a recept leírása szerint dolgozunk tovább (nyújtjuk, daraboljuk, formázzuk, töltjük.), majd megkenve (felvert egész tojással, tejjel összekevert tojássárgájával, vízzel elkevert tojásfehérjével vagy cukros tejjel), kizsírozott tepsibe téve kb. 10 percnyi pihentetés után 180-210 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Fontos: sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.
 
Szép fényes lesz a sütemény teteje, ha még forrón megkenjük hideg vízzel.
 
Olajban sütéskor két ütemben sütjük a tésztát: fedővel, majd fedő nélkül (pl. farsangi fánk).
 
Faszénparázs felett: az erdélyi eredetű kürtőskalács sül ily módon.
 
A kevert élesztős tészta is hasonlóan készül, azzal a különbséggel, hogy először habosra keverjük a cukrot a tojássárgájával és a zsiradékkal, majd hozzáadjuk a kovászt, a sót, felváltva a lisztet és a tejet, és az egészet jól összekeverjük - nem gyúrjuk. A tészta egynemű, fényes, hólyagos lesz és elválik az edény falától. Letakarva megkelesztjük, átkeverjük, majd zsiradékkal kikent, liszttel meghintett formába töltve újrakelesztjük, és 180-200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
 
Az omlós élesztős tészta esetében nem készítünk kovászt, hanem a lisztet gyorsan elmorzsoljuk a hideg zsiradékkal, majd a közepébe készített fészekbe beletesszük a tojássárgákat, a cukrot, a sót és a tejjel elkevert élesztőt. Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztává gyúrjuk (azért gyorsan, mert nem szabad a zsiradéknak megolvadnia), majd cipókat formázunk belőle. Letakarva, hűvös helyen (pl. hűtőszekrényben) 20-30 percig kelesztjük. Ha pl. kiflit készítünk belőle, akkor 2-3 mm vatagságúra nyújtjuk, megtöltjük, tetejét megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyre téve (langyos helyen pihentetve felülete repedezett, márványozott lesz) pihentetjük. 200-220 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
 
A hajtogatott élesztős tészta két alaptésztából áll, vajtésztából és előtésztából (gyúrt élesztős tészta). A vajtésztához a vaj/margarin 90%-át összedolgozzuk a liszt 10%-ával, majd kb. 2 cm vastag téglalapot formázunk belőle, és fóliába csomagolva hűvös helyre tesszük. A maradék anyagokból a szokásos módon gyúrt élesztős tésztát készítünk, amelyet 20 percig kelesztünk. A megkelt tésztát lóherealakúra nyújtjuk. Közepére helyezzük a vajtésztát, majd ráhajtjuk a tészta „leveleit”. Az először megütögetett, 1 cm vastagságúra kinyújtott tésztát meghajtjuk szimplán, majd az újra nyújtás után duplán.
 
Szimpla hajtogatás: három egyenlő részre bejelöljük a tésztát, majd az egyik oldalt behajtjuk a második jelölésig, és erre ráborítjuk a másik oldalt. Így három réteg lesz egymás felett.
 

Még nincs hozzászólás.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!