Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Március
HKSCPSV
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

ALAPTÉSZTÁK
ALAPTÉSZTÁK : Kevert tészta

Kevert tészta

Nem ördöngösség kevert tésztát sütni, ha a helyes útmutatás rendelkezésünkre áll. A kevert tészák elkészítése talán a legegyszerűbb, ennek ellenére néhány dologra azért mégis oda kell figyelni: az alapanyagokat - margarint, tojást, tejet - felhasználás előtt legalább egy órával ki kell venni a hűtőből. Amennyiben a hozzávalók különböző hőmérsékletűek, az elkészített tojás-zsiradék keverék kocsonyás, csomós szerkezetű lesz. Ez okozza a későbbiekben, hogy a tészta összeesik, és szerkezetében nem lesz kellően lyukacsos. A hűtőszekrényből kivett tojást meleg vízbe merítve, a margarint mikrohullámú sütőben tudjuk a kellő hőmérsékletre melegíteni.
 
Kiemelten fontos szerepet játszik a zsiradék minősége, mert az adalékanyagok aromája a zsiradékban oldódik, hatásukat felerősíti, ezáltal központi szerepet játszik az íz kialakításában. A zsiradék adja a tészta omlósságát, olvadékonyságát és gátolja a kiszáradását. A modern kor háziasszonya zsiradékként legtöbbször margarint használ. A felhasznált margarin jó olvadási tulajdonságokkal rendelkezik, jól habosítható. A tészta levegős, porózus szerkezetét a liszthez kapcsolódva biztosítja.
 
A zsiradékot keverőgéppel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a cukrot apránként. A tojásokat soha ne tegyük egyszerre a cukorral a simára kevert zsiradékba, mert különben nehezen dolgozhatók bele. A lisztet keverjük el a sütőporral, majd így keverjük adagonként a tésztába. Ez azért fontos, mert ha a sütőport közvetlenül a tésztába tesszük, veszít hatóerejéből. Annyi tejet használjunk fel, hogy a tészta a kanálról leszakadjon.
 
A kevert tészta alkotórészeit konyhai robotgéppel maximum 3 percig, kézi habverővel maximum 5 percig szabad habosítani. Az intenzív keverés megváltoztatja a liszt tulajdonságait. A tésztát összefogó tojásfehérje túlságosan hosszan tartó habosítás esetén a tésztát nyúlóssá teszi és a sütemény térfogata a sütés során nem nő meg a kívánt mértékben. A túlkevert tésztából készített sütemény száraz, morzsalékos és kemény lesz.
 
A kevert tésztát elkészítés után azonnal sütőbe kell tenni: 150-200 fokos hőmérséklet a megfelelő. Általában 30 perctől 1 óra hosszáig tart a sütés, attól függően, mit sütünk. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjunk fapálcikát a sütemény közepébe. Ha már nem ragad rá tészta, akkor átsült.
 
Kevert tészták csoportjába tartoznak a különféle kuglófok, muffinok és az ún. tepsis sütemények.

Még nincs hozzászólás.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!