Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb, zsenge cukkini;
túrótöltelékhez: 10 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 2 tojás, 30 dkg túró;
hústöltelékhez: 10 dkg főtt rizs, 2 dkg vaj, 25 dkg zöldborsó (fagyasztott), 2 főtt + 1 nyers tojás, 25 dkg darált főtt hús (sonka), 2 ek. olaj, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A 4 cukkinit megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belét kikaparjuk, apróra vágjuk és ízlés szerint vagy a túrótöltelékkel vagy a hústöltelékkel töltjük meg.
A túrótöltelékhez megfőzzük a rizst, majd lecsöpögtetjük. Az olajat meforrósítjuk, beletesszük az áttört fokhagymát, a cukkinidarabokat, sózzuk, és 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett megpároljuk.
A tűzről lehúzva belekeverjük a rizst, a tojásokat, és belemorzsoljuk a túrót.
A masszát a cukkinik üregébe halmozzuk, egy kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A hústöltelékhez a rizst elkeverjük a vajjal.
Hozzáadjuk a megpárolt zöldborsót és az apróra vágott főtt tojásokat.
Belekeverjük a darált húst, a nyers tojást, sózzuk, borsozzuk.
Az olajat felforrósítjuk, belekeverjük az áttört fokhagymát, a cukkinidarabokat, sózzuk, és 2-3 percig, kevergetve megpároljuk.
A hústöltelékhez keverjük, megtöltjük a cukkiniket, és ugyanúgy sütjük, mint a túrótöltelékes cukkinit.