Málé
Hozzávalók egy tepsihez: 50 dkg kukoricaliszt, forró víz
Egy tálba öntött kukoricalisztbe apránként keverjünk forró vizet addig, míg galuskasűrűségű tésztamasszát kapunk. Ekkor a tálat letakarjuk, és legalább 6-8 órán át meleg helyen pihentetjük. Egy, a gáz- vagy villanysütőhöz járó, lapos tepsit, vagy két kisebb peremes tepsit kivajazunk, és beleöntjük a tésztát. Elsimítjuk a tetejét, és 20-30 perc alatt közepesen meleg sütőben megsütjük a málét. Akkor jó, ha a széle kissé megpirul. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a közepe is, Ha kihűlt, tetszés szerint felszeleteljük.
Azért fontos, hogy betartsuk a pihentetési időt, mert az alatt a kukoricaliszt keményítőtartalma részben átalakul, lebomlik cukorrá, ettől lesz édes a málé.
Van ahol a kukoricaliszt helyett búza-, vagy hajdinalisztből sütik, tésztájába még tököt, almát is kevernek. Az ízletes, édeskés lepény kedvelt reggeli vagy uzsonna lehet. Lekvárral leöntve, töltve, gyümölccsel tálalva egészséges finomság
|