Meggykoch
Hozzávalók: 60 dkg meggy, 1 l tej, 25 dkg búzadara, 4 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, porcukor
Elkészítése:
A tejet forraljuk, és a búzadarát közben állandóan kevergetve beleszórjuk. Kis lángon, folyamatosan kevergetve 3-4 percig főzzük. Ezután a tűzről levesszük, és 5 deka vajjal, meg 10 deka cukorral összekeverjük. Ha kihűlt - és a cukor meg a vaj feloldódott -, a tojások sárgájával kikeverjük. A tojások kemény habbá vert fehérjét apránként belekeverjük, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A felét alaposan kivajazott, mély tűzálló tálba töltjük, és a megmosott, lecsumázott, kimagozott, alaposan lecsepegtetett meggyel kirakjuk. A maradék tésztamasszával betakarjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 5 percig erős, majd takaréklánggal 40 percig sütjük. Forrón porcukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
Szalonnás burgonyapuffancs
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 8 szelet bacon, 2 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez, 8-10 kis paradicsom
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és bő sós vízben puhára főzzük.
A póréhagyma fehér és zöld részét is felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A petrezselymet (néhány levélke kivételével) finomra vágjuk. A szalonnát megpirítjuk, félretesszük, visszamaradt zsírjában megfonnyasztjuk a pórét és a fokhagymát.
A leszűrt burgonyát áttörjük, és a hagymás zsiradékba forgatjuk. Kissé hűlni hagyjuk, azután beledolgozzuk a tojásokat, a lisztet, a petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot. Nedves tenyérrel gombócokat formálunk a masszából, kissé ellapítjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és két részletben, 2-3 evőkanál felforrósított olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Felitatjuk róluk a zsiradékot, tálra rendezzük, és a pirított szalonnával, a felezett paradicsomokkal és a petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.
Köretként, vagy savanyúsággal, idénysalátával főételként fogyasztjuk. Fissen az igazi!
Vaníliás sárgadinnyelekvár
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnyebél, 1/2 rúd vanília, 1 citrom, 1/2 kg cukor, szalicil
Elkészítése:
A sárgadinnyét nagyon kicsire összevágjuk, és egy hibátlan edényben gőz fölött puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott citromot, a kettévágott vaníliát, és amikor habzik, akkor hozzákeverjük a cukrot. Folyamatosan kevergetve körülbelül 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük, majd forrón üvegekbe rakjuk, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, és légmentesen lefedjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Magyaros melegszendvics
Hozzávalók: 20 dkg gyulai kolbász, 10 dkg reszelt sajt, tejföl, mustár, majoranna, vaj, kenyér
Elkészítése:
A gyulai kolbászt ledaráljuk, és kevés mustárral, tejföllel, csipetnyi majorannával és 10 dkg reszelt sajttal összekeverjük.
A vajjal vékonyan megkent kenyérszeleteket bevonjuk vele, tetejére tejfölt teszünk és néhány percig forró sütőben sütjük.
Bogotai csirkeleves
Hozzávalók: csirke, szőlő, fehérbor, burgonya, vegyes zöldség, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A feldarabolt csirkét a hasábokra vágott vegyes zöldséggel és a finomra vágott petrezselyemmel együtt hideg vízben feltéve majdnem puhára főzzük.
Hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, a szőlőszemeket és 1/2 dl fehérbort. Kb. 20 percnyi főzés után tálaljuk.
Tejfölös sóskaleves
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sóska, 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 5 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 3 dkg cukor, 1,5 dl tejföl, 1 db zsemle, 2 dkg vaj, 3 dkg vöröshagyma
Elkészítése:
A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.
2 dkg zsírban a karikára vágott hagymát megpirítjuk, a megtisztított és megmosott sóskát beletesszük, 30 percig pároljuk és a leszűrt levessel felöntjük.
3 dkg zsírból és 6 dkg lisztből rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, 10 percig forraljuk és szitán átpasszírozzuk.
Tálalás előtt a tejfölt belekeverjük és vajban pirított zsemlekockával tálaljuk.
Uborka fagyasztása (salátához)
Hozzávalók: kígyóuborka
Elkészítése:
A kígyóuborkát megmossuk és nagyon vékonyan legyaluljuk vagy felszeleteljük. Minden ízesítés nélkül zacskókba töltjük, és adagonként lefagyasztjuk.
Télen az uborkasaláta csak akkor lesz jó, ha a fagyott uborkát salátalével leöntve olvasztjuk fel!
Karfiol fagyasztása
Hozzávalók: karfiol, ecet
Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük.
Vizet forralunk, kevés ecetet teszünk bele, hogy a karfiol szép fehér maradjon, és szűrőkanálba téve, kis adagonként beleengedjük, egy percig forraljuk. Ezután a vízből kiemeljük, lecsepegtetjük, sőt, papírtörölközőre terítve meg is szikkasztjuk, majd akkora kis műanyag zacskókba töltjük, amennyit egy alkalommal majd fel akarunk használni, és a mélyhűtő fagyasztó részébe rakjuk.
Dán kuglóf
Hozzávalók: 5 tojás, 1-1 dl olaj és víz, 1 citrom reszelt héja, 25-25 dkg cukor és liszt, 1 cs. sütőpor, 1 ek. kakaópor, zsír, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A tojássárgákat összekeverjük az olajjal, a vízzel és a citromhéjjal.
A cukrot a tojásfehérjével kemény habbá verjük, és összevegyítjük a két masszát. Végül belekeverjük a sütőport és a lisztet. A massza kétharmadát beleöntjük a kizsírozott, zsemlemorzsával behintett kuglófformába. A maradék tésztába kakaót szitálunk, és a formába öntjük. Lassú tűzön megsütjük.
Párizsi kifli
Hozzávalók a kiflikhez: 30 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 2 tojásfehérje; a krémhez: 25 dkg vaj vagy Rama margarin, 20 dkg porcukor, 4 dl tej, 6 púpozott ek. vaníliaízű pudingpor (vagy rizsliszt); továbbá: zsír, liszt, étcsokoládé máz
Elkészítése:
A porcukrot a darált dióval és a tojásfehérjékkel összegyúrjuk, és vizes kézzel kis kifliket formázunk belőle. Kizsírozott, lisztezett sütőlemezre, egymáshoz nem túl közel ültetjük, és a forró sütőbe toljuk, de a lángot kicsire állítva inkább szárítjuk, mint sütjük a kis kifliket.
A krémhez a vajat (vagy margarint) a porcukorral habosra keverjük. A hideg tejet a vaníliaízű pudingporral (vagy rizsliszttel) simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük, kihűtjük, majd a cukros vajjal habosra keverjük. Egy nyomózsákba (vagy egy levágott csücskű kis műanyag zacskóba) töltjük, és a felfordított kiflikre nyomjuk, hogy bevonja. Hideg helyen dermedni hagyjuk, majd a kifliket egyenként étcsokoládé mázba mártjuk. Ha a máz megszikkadt, tálra rakjuk.
|