Magyaros gombaleves
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 db hegyes csípős paprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 ek. olaj, 1 csapott ek. liszt, 1 tk. pirospaprika, késhegynyi őrölt fekete bors, 1 tk. só
Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A hagymát tisztítás után finomra aprítjuk, az olajon, a fazékban egy-két percig fonnyasztjuk, ezután az edényt a tűzről lehúzzuk. Belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal rátesszük a gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, ezután visszatesszük a tűzre. Befedve addig pároljuk a saját levében, amíg zsírjára nem sül.
Ekkor hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott zöldpaprikát. Beletesszük a finomra metélt petrezselyemzöld felét és a zúzott fokhagymát. Felöntjük 1 l vízzel és 5 percig forraljuk.
Közben a lisztet simára keverjük a tejföllel és egy-két evőkanálnyi levessel, majd a habarékot beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Kevergetve néhány percig forraljuk, végül a kockára vágott paradicsomot és a megmaradt petrezselyemzöldet is hozzáadjuk.
|