SALÁTÁK : Vegyes saláta kapros öntettel |
Vegyes saláta kapros öntettel
Hozzávalók: 25 dkg friss sárgarépa, 25 dkg zsenge karalábé, 2 csokor piros hónapos retek, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 közepes nagyságú kígyóuborka, 2 db jóízű savanykás alma, 1 fej saláta; az öntethez: 2 dl tejföl, 2 dl kefir, 1 csokor friss kapor, 1 citrom leve, kevés cukor vagy méz, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors, ízlés szerint só
Elkészítése:
Az összes zöldséget megtisztítom, megmosom, letörülgetem. A sárgarépát és az almát csíkokra szeletelem, az uborkát, a retket, a zöldhagymát pedig karikákra vágom a szeletelőgép segítségével. Az almacsíkokat citromlével megöntözöm, és az összes többi zöldségfélét fajtánként egy-egy kupacba rakom. Gyengén megsózom (de nem besózom!). Többrekeszes salátatálra rakom.
A fejes salátát megmosom, a leveleket megtörölgetem, vagy salátacentrifugában leszárítom, és csíkokra vágom. Hűtőszekrénybe teszem, hogy ne essen össze.
Az öntethez a tejfölt, a kefirt, a nagyon finomra metélt kaprot, a törött borsot, a mézet és kevés sót összekeverek, majd a lecsurgatott almacsíkokat és a fejes salátát is hozzátéve, megöntözöm a kapros öntettel. Azonnal tálalom.
|