Stíriai metélt
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg tehéntúró, 25 dkg liszt, 3 + 8 dkg vaj, só, 5 dkg + 1 kk. porcukor, 4 tojás, 4+1 ek. tejföl, 1/2 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, vaníliás porcukor
Elkészítése:
40 dkg tehéntúrót áttörünk, elkeverjük 25 dkg liszttel és 3 dkg vajjal, csipetnyi sóval, 1 kávéskanál porcukorral, 1 tojással, és egy evőkanál tejföllel. Jól összedolgozzuk, majd kis hasábokat formálunk az alapanyagból, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük.
Közben tűzálló üvegedényben 8 dkg vajat olvasztunk. 3 tojássárgáját összedolgozunk 5 dkg porcukorral, 4 evőkanál tejföllel, fél citrom reszelt héjával és 5 dkg megmosott mazsolával.
A leszűrt, jól lecsurgatott tésztát tűzálló edénybe szedjük, elkeverjük a krémmel, majd a 3 tojásfehérjéből vert habbal. Középmeleg sütőben kb. 25 percig sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
|