THAI : Thai királyrákleves (Sváby András, Vacsoracsata) |
Thai királyrákleves (Sváby András, Vacsoracsata)
Hozzávalók: Alapléhez: egy kiló csirkenyak vagy bármilyen csirkealaplének való leveszöldség, só, bors. Leveshez: személyenként 4-5 nyers (!) királyrák, shi-take gomba, sárgarépa vagy bármilyen zöldség, 2-3 evőkanál thai halszósz, friss gyömbér, póré- vagy újhagyma, 5-6 lime levél, 3-4 thai citromfű,ízlés szerint friss piros és zöld chili karikára vágva, facsart lime ízlés szerint, kevés szójaszósz, friss koriander (petrezselyemmel nem cserélhető fel)
Elkészítési mód:
A csirkéből és a többi hozzávalóból klasszikus húslevest készítünk. A megtisztított rákfarkak páncéljából kis vízzel szintén levest készítünk.
A leszűrt alaplevet újra felforraljuk, összeöntjük a szintén leszűrt ráklevessel. A zöldségeket (sárgarépa, újhagyma, gyömbér stb.) vékony csíkokra, a thai citromfüvet pedig félbevágjuk.
Belecsavarjuk a levesbe a lime-ot, fűszerezzük halszósszal és szójaszósszal, majd minden egyéb összetevőt a rákfarkakkal együtt a levesbe tesszük. Max 4-5 perc intenzív főzés után levesszük a tűzről, megszórjuk az összevágott friss korianderrel és azonnal tálaljuk.
Sváby András javaslata: A húslevest semmiképpen se kockából készítsük.
Ne sajnáljuk a lime levet, és ha szeretik, akkor a chiliből is bőven rakhatnak bele.
A különleges fűszerek (thai citromfű, koriander, halszósz, lime levél stb.) ma már könnyen beszerezhetőek a jobb delikát boltokban.
|