Túrós linzer citrommázzal
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 45 dkg finomliszt, 10 dkg kristálycukor, 1 ek. tejföl, 2 tojássárgája, 2 mk. sütőpor, csipet só; a töltelékhez: 1 kg túró, 20 dkg porcukor, 3 tojás, 5 dkg vaj, ½ citrom reszelt héja, 2 ek. gríz, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg mazsola; a mázhoz: 25 dkg porcukor, 5 ek. víz, 1 citrom, 5 dkg vaj
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, és az egészet gyorsan összegyúrjuk – linzertésztát készítünk. Két részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk. Az alsó lapot valamivel nagyobbra, hogy a tepsi széleit is kibéleljük.
A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a habosra kevert vajat, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a megmosott mazsolát, a cukrot, végül a tojások keményre felvert habját.
A tésztát grízzel megszórjuk, rásimítjuk a tölteléket, és ráfektetjük a felső lapot. Egyenletes, közepes lángon világosra sütjük, majd deszkára borítjuk.
A citrommázhoz a cukrot felfőzzük a vízzel. Ha két ujjunk között szálat ereszt, levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a citrom levét, majd fehéredésig keverjük. Közben beletesszük a vajat is. Néhány perc kavarás után a kihűlt tészta tetejére kenjük.
|