Szalonnás-tejfölös-hagymás pite
Hozzávalók a tésztához: 2,5 dkg élesztő, kb. 1,5 dl langyos víz, 30 dkg finomliszt, 1 kk. só; a töltelékhez: 1,5 kg vöröshagyma, 50 dkg vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon), 4 dl tejföl, 2 tojás, 1,5 kk. őrölt köménymag, 1,5 kk. pirospaprika, 1 kk. bors, 1 mk. só
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, elkeverjük. A lisztet a sóval összeforgatjuk, majd a föloldott élesztőt hozzáadva tésztát gyúrunk belőle, és letakarva, langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a szalonnát kis kockákra vágjuk, serpenyőben a zsírját félig kisütjük. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük, a szalonnához adjuk, és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. Hűlni hagyjuk.
A tejfölt a tojásokkal, a fűszerekkel és a sóval összekeverjük, végül a hideg szalonnás hagymát is hozzáadjuk.
A tésztát enyhén meglisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, majd kiolajozott nagy tepsibe fektetjük úgy, hogy egy kis pereme is legyen. A tejfölös-hagymás tölteléket rásimítjuk. Sütőbe tesszük, amit csak most kapcsolunk be, méghozzá közepes lángra, 180 fokra állítjuk, és 45 perc alatt megsütjük.
|