| 
Skót puding
	Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, só, vaj
 Elkészítése:
 
 15 dkg lisztet 2 tojással, 2 dl tejjel és sóval jól kikeverünk. Kb. 2 órán át pihentetjük, majd vastagon kivajazott őzgerincformába öntjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
 
 Pecsenyék mellé köretként tálaljuk.
 
 
	  
Túrós-őszibarackos torta
	Hozzávalók: 25 dkg liszt, 30 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 6 tojás, 1/2 tasak sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 citrom, 75 dkg tehéntúró, 1 ek. búzadara, 50 dkg őszibarack (befőtt is jó)
 Elkészítése:
 
 A sütőporral elkevert lisztet, a margarinnal, 10 dkg cukorral, egy tojássárgájával, a vaníliás cukorral és egy citrom levével összedolgozzuk. A száraz, morzsolódós tésztát félretesszük.
 
 A leforrázott barackok héját lehúzzuk, a gyümölcshúst feldaraboljuk, és kevés cukorral meghintjük. Az áttört túrót összekeverjük a maradék cukorral és a citrom levével, a búzadarával, 5 tojássárgájával, és a kemény habbá vert tojásfehérjével.
 
 A tészta háromnegyedével kibélelünk egy tortaformát, hogy pereme is legyen. Rákenjük a túrót, elosztjuk rajta a gyümölcsöt, és rámorzsoljuk a maradék tésztát. Közepes hőmérsékletű sütőben 50-60 perc alatt megsütjük.
 
 Amikor elkészült, még 10-15 percig hagyjuk a kikapcsolt sütőben, és csak akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt.
 
 
	 
Svájci leves
	Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg keserű étcsokoládé, 8 dl tej, 2 tojássárgája, piskóta
 Elkészítése:
 
 10 dkg keserű étcsokoládét 2 dl tejjel kis lángon felolvasztunk, majd szép lassan állandó keverés mellett további 6 dl tejjel átforraljuk.
 
 Tálalás előtt 2 tojássárgájával eldolgozzuk és kis piskótakockákra tálaljuk.
 
 
	  
Töltött cékla 2
	Hozzávalók: cékla, sült hús, tojás, alma, ecetes uborka, majonéz, ecet, só, cukor
 Elkészítése:
 
 Lehetőleg egyforma nagyságú, kisebb céklákat megfőzünk, meghámozunk, és ecetes-sós-cukros páclében egy napig érleljük. Ezután a levétől lecsurgatjuk, és közepét éles szélű kiskanállal vagy karalábévájóval kivájjuk.
 
 A töltelékhez apróra összevágunk sült húst, főtt tojást, nyers almát, ecetes uborkát, és sűrű majonézzel összekeverjük. A cékla üregét ezzel megtöltve, tetejét egy főtt tojás karikával díszítjük.
 
 
	Húspástétom helyett tölthetjük a céklát főtt tojással, uborkával, szalonnadarabokkal összekevert, tejföllel és mustárral gazdagított kenőmájassal is. Hidegen kínáljuk. 
 
	  
Rakott zöldbab Gábris módra
	Hozzávalók: zöldbab, füstölt kolbász, tejföl, trappista sajt, só, vegeta, vaj
 Elkészítése:
 
 A darabolt zöldbabot sós, vegetás vízben megfőzzük és leszűrjük. Karikára vágott kolbászt adunk hozzá, és kivajazott tűzálló tálba tesszük.
 
 1 pohár tejfölben 5-6 dkg reszelt trappista sajtot elkeverünk, majd a zöldbab tetejére öntjük. Sütőben szép pirosra sütjük.
 
 
	 
Sonkás burgonyafelfújt
	Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg főtt füstölt tarja, 4 db tojás, 12,5 dkg margarin, 2 ek. liszt, 3 dl tej, só, őrölt bors
 Elkészítése:
 
 Felolvasztjuk a margarin felét, átforgatjuk rajta a karikákra vágott burgonyát, és megsózva nagyon kevés vízzel puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
 
 A maradék margarinból a liszttel meg a tejjel kemény besamelt főzünk, és ha kihűlt, összekeverjük a tojások sárgájával meg a habbá vert fehérjével. Végül óvatosan belekeverjük a darált füstölt húst, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
 
 Kizsírozunk egy kerek, mély tűzálló tálat, beleöntjük a sonkás keverék egyharmadát, erre terítjük a párolt, langyosra hűtött burgonya felét. Befedjük a sonkapép második harmadával, erre rakjuk a maradék burgonyát, és az egészet bevonjuk a maradék sonkapéppel. A tepsibe vizet öntünk, forró sütőbe tesszük, ha langyos, beleállítjuk a tűzálló tálat úgy, hogy kétharmadáig ellepje a víz, és 5 percig erős, majd 45 percig közepes tűznél gőzben sütjük.
 
	Savanyúsággal tálaljuk. 
 
	
	            
Szárnyasaprólék leves
	Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szárnyas aprólék, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg friss zöldborsó vagy 4 dkg konzerv zöldborsó, 3 dkg gomba, 2 dkg só, 1 g törött bors, fél csomag petrezselyemzöld, 5 dkg zsír, 2 adag velős gombóc, 6 dkg liszt
 Elkészítése:
 
 A megtisztított és megmosott aprólékot összevágjuk. A zöldséget, gombát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a megtisztított zöldborsóval, törött borssal ízesített 1,5 liter sós vízben puhára főzzük. Zsírból, lisztből világos rántást készítünk, finomra vágott petrezselymet teszünk bele, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, felforraljuk és a velős gombócot belefőzzük.
 
 
	 
Bukaresti kacsaHozzávalók: kacsa, vörösbor,  vöröshagyma, uborka, só, őrölt kömény, majoranna, zsír
 Elkészítése:
 
 A megtisztított kacsát négy részre vágjuk. Bedörzsöljük sóval,  köménymaggal és majorannával. Kevés zsiradékon átsütjük, időnként kevés  vörösbort öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Mikor a kacsa félig  megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát és uborkát. Együtt  puhára pároljuk.
 
 Párolt káposztával tálaljuk.
 
 ,  
SajtlevesHozzávalók 4 személyre: 4 dl   tej, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, só, őrölt bors,   vaj, liszt
 Elkészítése:
 
 Vajjal világos rántást készítünk, majd felengedjük 8 deci vízzel és 4   deci tejjel. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk.
 
 Közben 2 deci tejfölt 1 tojássárgájával elkeverünk. A tányérok aljára   tesszük a tojásos tejfölt és személyenként 5 deka reszelt sajtot.   Állandó keverés mellett erre szűrjük a forró levest.
 
 Levesbetétként pirított zsemlekockát adunk.
 
 
BagolyszemHozzávalók: a tésztához: 6 db tojás, 20 dkg porcukor, 4 dkg  kakaópor, 1 kk. szódabikarbóna; a krémhez: 3 púpozott ek. liszt, 3 dl  tej, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek.  kakaópor; a közepébe: 1-2 db banán
 Elkészítése:
 
 A  tésztához a tojássárgákat a cukorral, a kakaóval és a szódabikarbónával  összekeverjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.  Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és közepes lángon 15 percig  sütjük. A tészta vékony legyen.
 
 A krémhez a tejet a liszttel  felfőzzük, és kihűtjük. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd a  kihűlt krémhez vegyítjük. A krémet két részre osztjuk, az egyik felébe a  vaníliás cukrot, a másik félébe a kakaót keverjük.
 
 A  tésztalapot először megkenjük a fehér krémmel, majd arra rákenjük a  barna krémet. A szélére banánt teszünk, és feltekerjük a tésztalapot,  így szeleteléskor a közepén
 a banán lesz a "bagolyszem".
 
 |