A sütőtök
A sütőtök felhasználásban és tápanyagtartalomban különbözik a főzőtöktől. Még a felhasználás ideje is lényegesen különbözik. A főzőtök a nyári meleg hatásától véd meg, a sütőtök pedig a tél hidegétől, illetve a fázástól és következményeitől.
Tápértéke: Hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, és minél sötétebb narancssárga színű, annál nagyobb az A-vitamin-tartalma. Természetesen a tápérték itt is attól függ, milyen földben termett a tök. Ha a hagyomány szerint trágyafészek tetejére ültettük, biztosan jobb tápértékű táplálékot kapunk.
Gyógyhatása: A tök állítólag az amerikai indiánoktól ered. Onnan jutott el hozzánk, de csak mint élelem. Náluk alakult ki a gyógyító hatása. Hadd említsük meg az ősi indián gyógyító hatást, jóllehet valakin segít, ha megpróbálja fehérvérűség gyógyítására használni. Ha megfigyeljük az ásványianyag-tartalmát, láthatjuk, hogy a kalcium, foszfor és a magnézium a tökben hasonló mennyiségben fordul elő. A felszívódásnak ez az arány az egyik feltétele. Ha a felszívódás alapos, a három ásvány együtt hatalmas gyógyító erőt fejthet ki.
Gyulladások: A sütőtök a megfázásos betegség ellen hatékony. Minden elváltozás, amely gyulladással jár, gyógyítható a sütőtök levével, illetve a benne levő A-vitaminnal. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. A légzőszervi nyálkahártyára, a köhögésre, a tüdőre és a hörgőkre ható ingert csillapítja, és gyógyítja a károsodásokat. A tüdőgyulladást és egyéb tüdőkárosodást is gyógyíthatjuk vele. Súlyosabb esetben jó ha búzacsíra olajjal fogyasztjuk az A-vitaminos töklét. (Megjegyzés: köztudott, hogy az A-vitamin olajban oldódik.)
Petefészek és húgyhólyaggyulladás: A meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat szintén sikeresen gyógyítja a sütőtök leve. Hat továbbá a hüvely nyálkahártyájára, ha kúraszerűen fogyasztjuk, megszűnik a folyás is.
Allergia, bőrpanasz: Ásványi anyagok rendkívül nagy arányban fordulnak elő a tökben. A kálium elősegíti a vér tisztítását. Az A-vitaminnal ily módon jó hatással vannak a pattanásos bőrre. Az allergia leküzdéséhez szintén szükséges a vér lúgosítása, mert csak ily módon tud érvényesülni a gyógyításában az A-vitamin. Allergikus köhögés, tüsszögés, sőt az asztmarohamokat is csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk.
Májműködés serkentése: A máj az a szervünk, melynek nem érezzük panaszait. Az orvostudomány is elég későn tudja megállapítani a bajt, amikor már nehéz segíteni a betegen. Ha azonban valamilyen rendellenességet tapasztalunk, szúrást, vagy tompa nyomást a jobb oldalunkon, a bőrön elváltozást, gyakori meghűlést stb. Nyugodtan gyanakodhatunk a májra. A májnak nagyon sok feladata van, s mi ahelyett, hogy segítenénk működését, folyamatosan terheljük. Próbáljunk segíteni önmagunkon, a máj meghálálja a legkisebb figyelmességet is. A vértisztítás mellett fogyasszunk kúraszerűen A-vitamint.
Szív és koszorúér: A kalcium fontos a szív izomzatának és a véredények falának felépítéséhez. A magnézium serkenti a kalcium felszívódását. A kálium a kalciummal együtt szabályozza a szív működését. Mindezek az elemek megtalálhatók a tökben olyan mértékben és mennyiségben, amennyire az a szervezetnek megfelel. Láthatjuk, hogy a kálium és a kalcium együtt jótékony hatással vannak a szív működésére és a koszorúérre. Ha a vér túlzottan lúgos, gátolhatja a kalcium felszívódását. Ettől azonban – hála a magyar konyhának – nem kell félnünk. Sokkal inkább a túlzott fehérjefogyasztástól, aminek következtében a vér savas lesz, és a kalcium kioldódik a csontokból, valamint nem történik meg az izmok kellő mértékben való ellátása kalciummal.
Prosztataproblémák: Nyugati könyvekben azt olvashatjuk, hogy a magyar cigányok nem ismerik a prosztatarák fogalmát, mert sok tökmagot fogyasztanak. Ehhez még hadd tegyük hozzá, hogy a szegény ember sem, hiszen a kukoricájában annyi tököt termelt, amennyit csak tudott, hogy ne csak a jószágnak jusson elegendő, hanem neki is téli reggelire töktepertőnek, vasárnaponként rétesnek és bélesnek, tehát nem csak a mag fogyott, hanem a tök is. Az A-vitaminban bővelkedő tök így nemhogy a rákot, de a gyulladást sem engedte kifejlődni. S a tökmagban a szervezet számára nélkülözhetetlen zsírtartalom kitűnően társult az A-vitaminnal, ami segítette a felszívódását, érvényesülését a szervezetben. Más gyulladás sem fejlődhetett ki, mert az immunrendszer őrködött az egészség felett. Talán éppen a télen elfogyasztott tök tette lehetővé, hogy az idős asszonyok az ablak mellett ülve harisnyát kössenek a beszűrődő holdfénynél és nem küzdöttek a szürkületi vaksággal.
Elkészítési mód: Ha télen fogyasztjuk, vegyünk példát elődeinkről. Habár ma már nem olyan elterjedt a marhatök, aminek a magja azért jó, mert könnyen lehet megtörni, próbáljunk meg esszenciális olajat is használni, amikor tököt fogyasztunk. Ha nem tudunk természetes úton hozzájutni a kertekből, szerezzük be a gyógynövényboltból. Megéri, mert a tök rendkívül egészséges táplálék, különösen akkor, amikor nemigen van más zöldségféle.
Ha betegek vagyunk, és egészségünkért harcolunk, nincs sok választásunk. Akár a tél elején is megkezdhetjük a kúrát. A májbetegek számára talán az egyetlen segítség, de két csészénél többet ne fogyasszunk. Egyébként az étkezésben nincs recept, mindenkinek a saját szervezete felszívó-képességétől függ a gyógyulása.
|