Tavaszi-nyári miszóleves
Hozzávalók 4 személyre: 8-12 cm-es szárított kombu vagy wakame (mindkettő tengeri növény), 4 csésze tiszta víz, 1/2 tofu tömb (15 dkg), 3 evőkanál árpa vagy fehér miszó, 1/2 dl mirin főzőbor, 1 kisebb újhagyma vékonyra szeletelve, egy csipet tengeri só
Elkészítése:
A kombut/wakamét megmossuk, 10 percig áztatjuk, majd feldaraboljuk, végül az áztató vizével és a csipetnyi sóval 5-8 percig főzzük. Az utolsó percben hozzáadjuk a mirint és a tofut.
A miszót egy csészében 3 evőkanál vízzel elkeverjük, beleöntjük a levesbe, majd elzárjuk a tüzet. A miszólevest nem forraljuk fel, csupán addig kevergetjük, hogy a paszta teljesen feloldódjon. Melegen merjük tálkába a vékonyra vágott újhagymakarikák tetejére.
Főzhetünk bele sárgarépát vékony félholdakra vágva és/vagy egy zellerszárat vékonyra vágva. Díszíthetjük friss lucernacsírával is.
|