| 
EpertortaHozzávalók: 5 lapos piskóta tortalap, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1  ek. liszt, 1/2 l tej, 1 cs. vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 1 ek.  zselatin, pikáns gyümölcslekvár, eper
 Elkészítése:
 
 Két egész tojást 10 deka cukorral, egy csapott evőkanál liszttel, egy  fél liter tejjel meg egy csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd  gőzön, kevergetve, sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, két deci habbá vert  tejszínt adunk hozzá.
 
 Egy evőkanál zselatint egy fél deci hideg vízben simára keverünk, majd  kevergetve 1-2 percig főzzük, és a krémbe szűrjük.
 
 Egy ötlapos piskóta tortalap lapjait valamilyen pikáns gyümölcsízzel  megkenjük, és félbe vágott eperszemekkel kirakjuk. Erre simítjuk a  krémet, és így rakjuk egymásra a lapokat. A tetején lévő lapra a  gyümölcsízre először krém kerüljön, erre a gyümölcs, és a torta oldalát  is bevonjuk a krémmel. Legalább egy napig hűtjük tálalás előtt.
 
 
Szalonna tojással (Bacon and eggs)Hozzávalók: tojás, füstölt  szalonna, só
 Elkészítése:
 
 Kis szeletekre vágott füstölt szalonnát tűzálló üvegedényben félig  kisütünk. Ha sok a kisült zsír, akkor leöntünk belőle. Ráütünk egész  tojásokat, sózzuk és lassú tűzön megsütjük.
 
 ,  
SzilvareszterHozzávalók: szilva, fahéj, cukor, tartósítószer
 Elkészítése:
 
 A  jó érett, puha, de azért ép szilvát lecsumázzuk, megmossuk, kimagvaljuk  és megmérjük. Fahéjjal ízesítve addig főzzük, amíg a saját leve be nem  sűrűsödött. Ekkor minden kiló gyümölcsre 25 deka cukrot öntve,  kevergetve kb. 20 percig forraljuk. Csipetnyi tartósítószert keverve  bele akkora üvegekbe töltjük, amennyi télen majd egy alkalomra elég.
 
 Krumplinudlihoz  tálaljuk.
 
 
Parajos rakott húsHozzávalók 4 személyre: 80 dkg sovány sertéskaraj (vagy  pulykamell), 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2-3 szem  borókabogyó, késhegynyi rozmaring, só, grillfűszer, Piros Arany; a  spenótos besamelhez: 2 dl tej, 2 ek. liszt, 2 dkg vaj, 1 csomag  mirelit paraj, só, bors; a tetejére: 2 dl tejföl, 1 tojássárgája,  5 dkg reszelt sajt, 1 csipet szerecsendió
 Elkészítése:
 
 80 deka sovány, kicsontozott sertéskarajt két evőkanál olajon  körös-körül átsütünk, majd sóval vagy grillfűszerrel meghintjük, Piros  Arany krémmel megkenjük. Két gerezd fokhagymát, egy fej meghámozott  vöröshagymát, 2-3 szem borókabogyót meg késhegynyi őrölt rozmaringot  adunk a levébe, és egy kevés vízzel, fedő alatt, kis lángon, a levében  időnként megfordítva puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak egy  kevés vízzel pótoljuk. Ha a hús megpuhult, a zsírjára sütjük, és a  pecsenyét kiszedve, nyolc szeletre vágjuk.
 
 Mialatt a hús puhul, két deci tejet két evőkanál liszttel simára  keverünk, és két deka vajat beledobva, kevergetve sűrű besamelmártássá  főzzük. A tűzről levéve egy csomag felengedett, alaposan kinyomkodott  mirelit parajjal keverjük össze, és a pecsenye levének a felét is  beleöntjük. Sóval, bőven borssal ízesítjük és ezzel a sűrű krémmel  kenjük meg a hússzeletek egyik oldalát. Megkent felükkel felfelé a  maradék pecsenyelével kikent tálba, félig egymásra fektetjük, és két  deci tejföl, egy tojássárga, csipetnyi reszelt szerecsendió, meg öt deka  reszelt sajt keverékével leöntjük. A forró sütőben addig sütjük, amíg a  teteje szép piros (de sosem barna!) lesz.
 
 Burgonyapüré vagy vajas párolt rizs illik hozzá.
 
 , 
	            
Párizsis hamis lángosHozzávalók 4 személyre: 30 dkg főtt burgonya, 30 dkg liszt, 25  dkg darált párizsi, 1 tojás, 2 dkg vaj, só, őrölt kömény, olaj
 Elkészítése:
 
 Harminc  deka héjában főtt, tisztított, majd áttört burgonyát 30 dkg liszttel  összekeverünk. Eldolgozzuk 1 egész tojással, 2 dkg vajjal, sóval és  kevés tört köménymaggal, valamint 25 dkg darált párizsival. Lisztezett  gyúródeszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kicsit  meg-megnyújtjuk, és bő, forró olajban kisütjük.
 
 
Hideg kacsamáj zsírjában sütve, lilahagyma-karikákkal (Kammerer Zoltán, Vacsoracsata) Hozzávalók: kacsamáj, ízlés  szerint fűszerek, só, bors, lilahagyma, pirítós 
 Elkészítése:
 A kacsamájat vágjuk kb. 2 cm vastagságú szeletekre, sózzuk  és borsozzuk. Tegyük őket egy olyan serpenyőbe, amelybe kevés zsiradékot  öntöttünk. A máj mindkét oldalát süssük addig,  amíg szépen meg nem  pirul. Sütés után a csíkokat helyezzük nedvszívó papírra. Miután kihűlt,  tegyük be a hűtőbe. A lilahagymát a kacsa zsírjában süssük ki.  Tálaláskor a pirítós mellé szolgáljuk fel a kihűlt kacsazsírt is. 
 
Narancssaláta almávalHozzávalók 4 személyre: 3 db  narancs, 3 db alma, 3 púpozott ek. cukor, 1 dl rum vagy konyak
 Elkészítése:
 
 Vízből és cukorból 1/2 narancs héjával szirupot főzünk, lehűtjük. A  narancsokat cikkekre szedjük. Az almákat meghámozzuk, és nagyon vékony  szeletekre vágjuk. (Ezt hagyjuk utoljára, mert gyorsan megbarnul.)  Ízlésesen elrendezzük egy tálon a narancs- és almaszeleteket.
 
 A sziruphoz hozzáadjuk a rumot vagy konyakot, és ráöntjük a gyümölcsre.  Lehűtve tálaljuk.
 
 
Vese velővelHozzávalók: sertésvelő,  sertésvese, vöröshagyma, zsír, só, őrölt bors, majoranna, pirospaprika
 Elkészítése:
 
 Tisztított sertésvelőt kis kockákra vágunk. Az ereitől megtisztított és  váltott vízben többször jól átmosott vesét vékonyra felszeleteljük.  Apróra vágott hagymát zsírban megfonnyasztunk, rátesszük a vesét és  állandóan kevergetve 4-5 percig sütjük. Sóval, törött borssal,  majorannával ízesítjük. Hozzáadjuk az előkészített velőt és szintén  kevergetés mellett további 3-4 percig sütjük. Tálaláskor pirospaprikával  meghintjük.
 
 ,            
MeggyzseléHozzávalók: 1,25 kg kimagozott meggy, 1,2 kg cukor, 1-1 tasak (20 g)  zseléfix és vaníliás cukor
 Elkészítése:
 
 A meggy levét kipréseljük. A cukorból 2 kanálnyit a zseléfixhez adunk,  és a meggylébe keverjük. Nagy lángon felhevítjük, hozzáadjuk a maradék  cukrot és a vaníliás cukrot, felforraljuk, 1 percig forrni hagyjuk. A  tűzről levéve üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejjel lefordítva 5 percig  állni hagyjuk.
 
 
Rokfortos fejessalátaHozzávalók 4 személyre: 1 nagy vagy 2 kis fej saláta, 10 dkg  márványsajt (rokfort), 3 főtt tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. borecet, 5  ek. olaj, 1 kk. mustár, só, cukor, a díszítéshez petrezselyem
 Elkészítése:
 
 Összezúzunk két gerezd fokhagymát, és két meghámozott, apróra vágott  főtt tojással, 1 evőkanál borecettel, öt evőkanál olajjal, kiskanálnyi  mustárral, egy kevés sóval meg cukorral összekeverjük.
 
 Egy nagy vagy két kis fej salátát leveleire szedünk, alaposan megmossuk,  ujjnyi csíkokra vágjuk, és a mártással összekeverjük. Ezzel alapozzuk a  salátástálat, rá 10 dkg kis kockákra vágott márványsajtot (rokfortot)  szórunk, és egy cikkekre vágott főtt tojással meg petrezselyemcsokorral  díszítjük.
 
 |