| 
Joghurtos erdei gyümölcskosárkák Hozzávalók: 12 db gyümölcskosárka omlós tésztából, 5 dkg porcukor, 10 dkg ribizli, 10 dkg áfonya, 2 dl tejszín, 1 dl joghurt, 5 dkg szeder, tejszínhab, 5 dkg eper 
 Elkészítése:
 
 A joghurtot összekeverjük a keményre vert tejszínhabbal, majd hozzáadjuk a gyümölcsök felét. Porcukrozzuk, betöltjük a tésztakosarakba, és megszórjuk a maradék gyümölcsökkel.
 
 
Mandulás sárgadinnyebefőttHozzávalók: 2 kg sárgadinnye, 1  kg apró szemű szilva, 20 dkg mandula, 60 dkg cukor, 1 tasak  befőtt-tartósító
 Elkészítése:
 
 A cukrot és tartósítót 1,5 l vízben felforraljuk. Beletesszük a kockára  vágott sárgadinnyét, a meghámozott mandulát és a szilvát. Újra  felforraljuk, majd üvegekbe zárjuk. Száraz dunsztban kihűtjük.
 
 
Uborka, zöld dinnye vagy zöld paradicsom télireHozzávalók: uborka, zöld dinnye, vagy zöld paradicsom, 12 ek.  cukor, 1,5 dl 20%-os ecet, 1,5 ek. só, szőlőlevél, egész bors,  mustármag, koriander, torma, szalicil
 Elkészítése:
 
 2,5  liter vizet 12 evőkanál cukorral, másfél csapott evőkanál sóval, meg  másfél deci 20 százalékos ecettel felforralunk.
 
 Az üvegek aljára  szőlőlevelet, szemes borsot, mustármagot meg koriandert szórunk, az  uborkát vagy zöld dinnyét, illetve zöld paradicsomot alaposan megmosva  beleállítjuk. Minden üvegbe 1-1 vékony szál meghámozott tormát dugunk,  és az ecetes lével leforrázzuk. A folyadékot a lábasba visszatöltve,újra  felfőzzük, majd ismét az üvegbe rakott eltennivalóra forrázzuk. A  tetejére csipetnyi szalicilt rakunk, és az üveget lekötve, száraz gőzben  hagyjuk kihűlni.
 
 
Albán hagymás kagylóHozzávalók: kagylókonzerv, vöröshagyma, konyak
 Elkészítése:
 
 A  készen kapható kagylókonzerv levét leszűrjük, és az így leszűrt olaj  felébe reszelt vöröshagymát pirítunk. Belehelyezzük a kagylókat, és 1/2  dl konyakot aláöntve pár percig pároljuk.
 
 Pirítós kenyérrel,  citromkarikákkal tálaljuk.
 
 ,  
Zöldborsó nyersenHozzávalók: zsenge zöldborsó,  só, cukor, szódabikarbóna
 Elkészítése:
 
 A nagyon zsenge zöldborsót kifejtjük, de nem mossuk meg, és űrmértékkel  megmérjük. Porcelán- vagy ép zománcedénybe öntjük, és egy liter borsóhoz  12 deka sót, 8 deka cukrot meg egy csapott kiskanál szódabikarbónát  keverünk. Időnként megkeverve egy napig állni hagyjuk, másnap sötét  üvegekbe töltjük. (A legjobb hozzá a jól kimosott sörösüveg). A  zöldborsó saját levét ráöntjük, és új parafadugóval az üveget  bedugaszoljuk. Azonnal a kamrába, a végleges helyére rakjuk. (Ne  ijedjünk meg, ha az állás során a dugót kilövi, zárjuk le újra).
 
 Télen a borsót felhasználás előtt hideg vízben ki kell áztatni, majd  friss vízben megfőzni.
 
 
Magyaróvári csirkemellHozzávalók 4 személyre: 4 kisebb  csirkemell(filé), 8 szelet gépsonka, 8 szelet óvári sajt, 10 dkg gomba,  5 dkg vaj, olaj, só, őrölt bors
 Elkészítése:
 
 Lebőrözünk, kicsontozunk négy kisebb csirkemellet, és húsukból nyolc  szeletet formázunk. Megsózzuk, megborsozzuk, és öt deka vajon mindkét  felükön megsütjük, majd tűzálló tálra egymás mellé fektetjük.
 
 Apróra vágunk 10 deka gombát, és egy kevés olajon vagy vajon sóval,  őrölt borssal addig pároljuk, amíg saját levét el nem főtte, majd a  kisütött hússzeletekre terítjük. Mindegyikre 1-1 gépsonkaszeletet  borítunk, erre pedig 1-1 nagyon vékony óvári sajtszelet kerül. A forró  sütőbe toljuk, de csak addig sütjük, amíg a hús jól át nem melegedett,  és a tetejére a sajt rá nem olvadt.
 
 
Római pecsenyeHozzávalók 4 személyre: sertéscomb, marharostélyos, csirkemell,  burgonya, vörösbor, vöröshagyma, só, majoranna, őrölt bors, fokhagyma,  petrezselyemzöld, római edény 
 Elkészítése:
 
 Kockákra vágott sertéscombot, marharostélyost és kicsontozott  csirkemelleket a készítés előtt egy nappal vörösborban beáztatunk.  Ugyancsak előre vízben áztatjuk a római edényt.
 
 Az edény aljára a tisztított, karikára vágott nyers burgonya felét  lerakjuk. Erre helyezzük a húsokat, karikázott vöröshagymát, sót,  majorannát, őrölt borsot, 2 gerezd fokhagymát, finomra vágott  petrezselymet, és befedjük a burgonya másik felével. 1 dl vörösborral  meglocsoljuk és a felső burgonyaréteget is sózzuk. Lefedjük az edényt és  sütőben kb. 3/4 óráig sütjük.
 
 , ,  
Hurkás lepényHozzávalók 4 személyre: 1 véres  hurka, 1 májas hurka, 50 dkg burgonya, 2 tojás, 2 dl tej, 4 ek. liszt, 2  gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, só, őrölt bors
 Elkészítése:
 
 A hurkát előző nap alufóliába csomagolva megsütjük, majd lehűtjük.  Másnap lebőrözzük és felkarikázzuk.
 
 A tojásokat habosra keverjük a liszttel, a tejjel, majd sóval, őrölt  borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük. Hozzáadjuk az almareszelőn  nyersen lereszelt burgonyát, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. (Ha túl  sűrű, tejjel hígítjuk, ha túl lágy, liszttel sűrítjük.) Olajjal kikent  tepsibe öntjük, és tetejére a tésztába kissé benyomva rakjuk a karikákra  vágott hurkát. Forró sütőben addig sütjük, amíg a  beleszúrt  hurkapálcika vagy fogpiszkáló teljesen száraz marad.
 Forrón, savanyúsággal tálaljuk. 
 
Masnitészta sült zöldségekkel Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg  masnitészta, 2 cukkini, 1 piros  húsú paprika, 1 padlizsán, 2 paradicsom,  1 friss csípős hegyes  pirospaprika, 5-6 friss bazsalikomlevél, 6 ek.  extra szűz olívaolaj, só 
 Elkészítése:
 
 A cukkiniket, a paprikát és a padlizsánt hosszában felszeleteljük, majd   kisebb-nagyobb karikákra-kockákra vágjuk, és serpenyőben, kevés olajban   megpirítjuk. A paradicsomokat forrásban lévő vízbe merítjük, majd   kiszedve meghámozzuk, feldaraboljuk. A grillezett zöldségeket és a   paradicsomot nagy tálba rakjuk, meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal,   megsózzuk, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott csípős paprikát és a   finomra vágott bazsalikomleveleket, jól összeforgatjuk, és fél órára   félretesszük.
 
 3 liter enyhén sós vizet 2 evőkanál olívaolajjal felforralunk,   beletesszük a masnitésztát, és megfőzzük, de úgy, hogy roppanósan kemény   maradjon. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és a zöldségekhez adjuk. Jól   összekeverjük, és már tálalhatjuk is.
 
 
TarhonyasalátaHozzávalók 4 személyre: 25 dkg  brokkoli, 25 dkg csemegekukorica, 2 vastag szál sárgarépa, 10 dkg  tarhonya, 1 fej vöröshagyma; az öntethez: ecet, olaj, mustár, só, törött  bors, cukor
 Elkészítése:
 
 A tarhonyát megfőzzük. Ezalatt elkészítjük a zöldségeket: a kockára  vágott sárgarépát, brokkolit, kukoricát sós vízben félpuhára főzzük. A  vöröshagymát felkarikázzuk, majd megsózzuk. Az összes hozzávalót salátás  tálba tesszük.
 
 Elkészítjük az öntetet, majd ráöntjük a salátára. Villával átforgatjuk,  és hűtőszekrényben fél napig érleljük. Tálalás előtt ismét átforgatjuk.
 
 |