Konyakos körtebefőtt
Hozzávalók: 1 kg cukor, 1-2 csomag vanillin cukor, 1 db citrom vékony csíkokra vágott héja, 5-6 szem szegfűszeg, 8-10 dl víz, 3 kg körte, 1,5 dl konyak (vagy brandy)
A vízben feloldjuk a cukrot, majd a fűszerekkel együtt felforraljuk. Közben a körték magházát kivágjuk, ha nem szeretjük a héját, hámozzuk meg. A szirupban lassú tűzön kb. 20-25 percig főzzük, a végén a szegfűszegeket kivesszük, mert megkeseredhet tőle a befőtt íze.
Még forrón üvegekbe töltjük, a tetejét meglocsoljuk 3-4 evőkanálnyi konyakkal, majd lezárjuk, vastagon újságpapírokba csomagoljuk, és pár napig dunsztoljuk, a biztos tartósítás érdekében.
|