Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Tejszínes brokkolifőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg brokkoli, 1 csokor petrezselyem, 6 dkg vaj, 2 ek. finomliszt, 1 kk. ételízesítő por, 1-2 dl főzőtejszín, só, 1 kk. citromlé, ½-½ kk. bors és currypor

Elkészítése:

A brokkoli rózsáit kisebb darabokra szedjük, szárát kb. 1 centi vastag karikákra, zsenge fiatal leveleit pedig vékony csíkokra vágjuk.

A petrezselymet fölaprítjuk és a brokkolilevéllel együtt a vajon megfuttatjuk. A lisztet rászórjuk, kissé megpirítjuk (világos rántást készítünk), majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

A brokkoliszárat annyi ételízesítőporral fűszerezett vízben, amennyi ellepi, megfőzzük.

Hozzáadjuk a brokkolirózsákat, puhára főzzük, és a tejszínnel simára kevert rántással besűrítjük.

Ha kell, megsózzuk. A citromlével, a borssal és a curryvel fűszerezzük.

Burgonyakrémleves erdei gombával

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg krumpli, 10 dkg gomba, 1 csomag leveszöldség, 2 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál habbá vert tejszín, 8 dl zöldségleves, 1,5 dl tejföl, frissen őrölt só, bors, néhány rozmaringág

Elkészítés:

A leveszöldséget megmosom, megtisztítom és feldarabolom. A krumplit meghámozom, kockákra vágom, és a zöldségekkel együtt forró olajban pár perc alatt megpirítom. Aztán a keveréket felöntöm a levessel, felforralom, majd fedő alatt 15 percig főni hagyom.

Ezután pürésítem a levest, majd hozzáadom a tejfölt és sózom, borsozom.

A gombát megpucolom, apróra vágom, és forró olajon megfuttatom. Ízlés szerint kevés sóval és borssal fűszerezem.

Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriaérték: 370 kcal/adag


LEVES

Csokoládés-ropogós tortalap

Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához:
- 1. változat: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg tejcsokoládé, 12,5 dkg kukoricapehely (cornflakes);
- 2. változat: 20 dkg csokoládé tetszés szerint, 15 dkg szeletelt vagy darált mandula
 
Elkészítése:
 
A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. Elkeverjük a kukoricapehellyel és a mandulával. A masszát a formába nyomkodjuk, és 45 percre hűtőbe tesszük. Kivesszük a formából, és tortatálcára tesszük.
 
Tipp: A csokoládés-ropogós lapok alkalmasak krémtúró-, friss túró, joghurt- vagy tejszínkrémes tortákhoz. Többemeletes tortában középső lapként ropogós meglepetés lehet. Ha szeletelt mandulát használunk a tortalaphoz, kis kanállal készítsünk egy kb. 1 cm magas peremet, enyhén nyomkodjuk meg.

Csőben sült hús parasztosan

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej káposzta, 1 kg burgonya, 1 kg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 1-2 szem, szegfűszeg, ½ csokor kakukkfű, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-2 babérlevél, só, bors, szerecsendió, 6 dkg vaj, 1 mogyoróhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 ek. apróra vágott petrezselyemzöld, zsír, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A szegfűszeget a hagymába szúrjuk.

A káposztát megmossuk, torzsáját kivájjuk, vékonyra reszeljük, és lobogó sós vízben a hagymával, a kakukkfűvel, a petrezselyemmel és a babérlevéllel 20 percig főzzük.

A húst a vaj harmadában megpároljuk, közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne álljon össze. Hozzáadjuk a mogyoróhagymát és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük, levesszük a tűzről, belekeverjük a tojásokat és a vágott petrezselymet.

A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, majd a vaj másik részével pürét készítünk belőle.

Amikor a káposzta megfőtt, lecsöpögtetjük, és a zsírban jól átforgatjuk.

Római vagy jénai tálat vajjal kikenünk, és rétegenként belerakjuk a káposztát, a húst és a burgonyapürét. A reszelt sajttal megszórjuk, a maradék vajat rámorzsoljuk, és sütőben készre sütjük. Forrón tálaljuk.

Sóskafőzelék csirkemellel

Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 1 kg sóska, 1 húsleveskockka, 1 fej hagyma, citrom, cukor, liszt, 1 dl tejföl, só, 2 ek. olaj
 
Elkészítése:
 
A csirkemellet csontjáról leszedve szeletekre vágjuk (a csontot leveshez felhasználhatjuk). Megsózzuk, majd pár percig állni hagyjuk.
 
A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megfuttatjuk.
 
Beletesszük a hússzeleteket, és rövid ideig együtt pároljuk, majd meghintjük a liszttel.
 
A sóskát megmossuk, leforrázzuk és a húshoz adjuk, felöntjük vízzel, és beledobjuk a húsleveskockát. Sóval, esetleg citromlével, kevés cukorral ízesítjük, és együtt pároljuk.
 
Tálaláskor hozzáadjuk a tejfölt.

Brokkolileves tofuval

Hozzávalók 4 személyre:  20 dkg füstölt tofu, 10 dkg hosszú szemű rizs, 1 kg brokkoli, 4 zellerszár, 2 zöldségleveskocka, ételízesítő

A tofut vágd apró kockára. 

A zellerszárat karikázd fel, a brokkolit szedd rózsáira, és 1,2 l zöldséglében főzd meg.

Tofukockával meghintve tálald.


LEVES

Céklás vagdalt

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes burgonya, 40 dkg darált sertéshús, 2 tojás, 1 csapott kk. só, késhegynyi őrölt bors, 15 dkg céklasaláta lé nélkül, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 dl tejföl; a sütéshez: olaj

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük, kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, majd áttörjük.

A darált hússal meg a tojásokkal összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.

A jól lecsöpögtetett céklát apró kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A tejföllel együtt a vagdalt masszájába keverjük, és 12 közepes vagy 16 kisebb golyót formázunk belőle, kissé ellapítjuk.

Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, közepes lángon, oldalanként kb. 3 perc alatt pirosra sütjük benne a pogácsákat.

Majonézes kukoricasalátával kínáljuk.

Padlizsánfőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 2 db padlizsán, 1 csomó kapor, 1 dl tejföl, 5 dkg margarin, 1 ek. liszt, 3 db kockacukor, citrom leve, ételízesítő
 
Elkészítése:
 
A padlizsánt meghámozzuk, vastagabb szeletekre vágjuk, lesózzuk. Fél óra múlva leöblítjük, hogy ne legyen keserű.
 
Ezután 2 cm-es kockákra vágjuk, és apróra metélt kaporral, csipetnyi sóval, és kevés vízzel feltesszük főni.
 
10 perc után a tűzről levesszük, a margarinból, lisztből készült világos rántással berántjuk, beletesszük az ételízesítőt, a cukrot, a citromlevet és a tejfölt, majd egyet forralunk rajta.

Brokkolileves póréhagymával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg brokkolifej, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 20 dkg póréhagyma, 1 ek. liszt, ételízesítő, bors, őrölt szerecsendió, 1 ek. margarin, 3 ek. hántolt napraforgómag, zsázsa

Elkészítése:

A brokkolifejet a rózsákkal lefelé fordítva 20 percre langyos vízbe állítjuk, hogy a megbúvó kis rovarok kibújjanak belőle.

A felaprított vöröshagymát 2 deci vízben megfőzzük, majd hozzáadjuk az olajat, a felkarikázott pórét, és 2 percig együtt pároljuk.

A lisztet egy kevés vízzel simára keverjük, a póréra öntjük, és felengedjük 1 liter vízzel. Ételízesítővel fűszerezzük, majd hozzáadjuk a brokkolirózsákat, és 10 percig forraljuk.

Borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

A margarinon aranybarnára pirítjuk a napraforgómagot, a levesbe szórjuk, és tálaláskor a tetejét meghintjük a zsázsával.

Krumplifőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 pohár tejföl, 1 fej közepes hagyma, 2 kanál liszt, 1 mokkáskanál pirospaprika, 2 babérlevél, olaj, só, bors, majoranna

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd félrehúzzuk a tűzről, leszórjuk pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel.

Belerakjuk a megpucolt, felkarikázott újkrumplit, a babérlevelet, rászórjuk az apróra vágott majoránnát, sózzuk, borsozzuk, és vízzel felöntve – amennyi épp ellepi a krumplit -, lefedve puhára főzzük.

Közben tejfölből és lisztből, kevés hideg vízzel habarást készítünk, és behabarjuk vele a krumplit.

Ezután egyszer felforraljuk és már kész is.

Főzelékünket tovább gazdagíthatjuk pirított csirkehús darabkákkal vagy virslikarikákkal.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG