Csirkemell vargányagombás, tejszínes szószban, tepsis burgonyával (Koltai Róbert - Hal a tortán) Hozzávalók: 2 csirkemell vékony szeletekre vágva, csipet só, bors, személyenként 3 darab vargányagomba, 2 gerezd fokhagyma, fél dl száraz fehérbor, 5 dl tejszín, 2 kg burgonya
Elkészítés:
A csirkemellet kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük .
Egy másik edényben olívaolajat forrósítunk, beledobjuk az apróra vágott vargányagombát, megpirítjuk, fokhagymával, sóval, borssal, fehérborral ízesítjük, tejszínnel felengedve forraljuk.
A burgonyát megfőzzük héjában majd hagyjuk kihűlni. Héjastól felszeleteljük, hevített olajon aranybarnára sütjük, majd rozmaringgal összepirítjuk.
A csirkét a szószba tesszük és összeforraljuk.
Paradicsomos bruschetta (Koltai Róbert - Hal a tortán) Hozzávalók: 4-5 friss bazsalikomlevél, 5-6 szem paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, csipet só, bors, 2-3 evőkanál olíva olaj
Elkészítés:
A paradicsomokat nagyon apró kockákra vágjuk, majd hozzáadunk darabolt fokhagymát, bazsalikomlevelet, olívaolajjal meglocsoljuk, só, bors ízlés szerint.
Meleg pirítósra tálaljuk
Májkrémes töltött krumpli Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 2 doboz májkrémkonzerv, 2 tojás, 2 dl tejföl, 2 ek. margarin, só, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
A lehetőleg egyforma nagyságú krumplikat sós vízben héjában megfőzzük.
Ha megfőtt, megtisztítjuk, félbevágjuk és közepüket kiskanállal kivájjuk.
A kivájt részt elkeverjük a májkrémmel, a tojásokkal, a felaprított petrezselyemzölddel, megsózzuk és megtöltjük a krumplikat.
Margarinnal kikent tűzálló tálba rakjuk, és az olvasztott margarinnal elkevert tejföllel megöntözve a sütőben átsütjük.
Klasszikus görög olívás kenyér
Hozzávalók: 1 kg búzaliszt (finomliszt vagy teljes kiőrlésű kenyérliszt), 2-3 dl víz, 1-2 dl olívaolaj, 1 evőkanál menta, 1 fej finomra vágott hagyma (kihagyható), 30 dkg kimagozott olajbogyó, 1 zacskó sütőpor
Az összes alapanyagot alaposan összegyúrjuk. Kemény tésztát kapunk, amit letakarva félórát pihentetünk, majd újra átgyúrjuk.
200 °C-os előmelegített sütőben kb. egy óra alatt készre sütjük.
Még forrón lekenjük olajos vízzel, hogy fényes legyen a teteje.
Dorozsmai molnárponty Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pontyfilé, só, bors, 1 közepes fej hagyma, 20 dkg csiperkegomba, 2 nagyobb zöldpaprika, 3 közepes paradicsom, 1 kis csokor kapor, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kk. pirospaprika, 2+2 dl tejföl, 40 dkg csuszatészta, 2-3 ek. liszt, 4 ek. olaj
Elkészítése:
A pontyfiléket sűrűn bevagdaljuk, tenyérnyi szeletekre vágjuk, és meghintjük egy kevés sóval.
A szalonnát apróra felkockázzuk, megsütjük, a pörcöket kiszedjük. Zsírjában megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, elkeverjük a pirospaprikával, fél deci vízzel, egy kevés sóval, és összeforraljuk.
Beletesszük a vékony szeletekre vágott gombát, a felkarikázott zöldpaprikát és a gerezdekre vágott paradicsomot, fedő alatt puhára pároljuk, végül összeforraljuk 2 deci tejföllel és a felaprított kaporral.
Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, a gombapaprikásba csúsztatjuk, és melegen tartjuk.
A haldarabokat lisztbe forgatjuk, és pirosra sütjük.
A tésztát tálra terítjük, megszórjuk a szalonnapörccel, tetejére rendezzük a halszeleteket, és meglocsoljuk a maradék felforrósított tejföllel.
Szegedi gulyás csirke
Hozzávalók 4 személyre: kb. 40 dkg-os konyhakész csirke, 10-15 dkg vegyeszöldség, 1-2 gerezd fokhagyma, kevés pirospaprika, 10 dkg liszt, 1 tojás, fél kg burgonya, 3 zöldpaprika, só, hagyma, kevés köménymag
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük. Hozzátesszük az összevágott fokhagymát, köménymagot és zsírjára pirítjuk.
Ezután beletesszük a feldarabolt csirkét, a májjal, zúzával együtt. Megsózzuk, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Ha kell, időnként egyszer - egyszer kevés vízzel felengedjük. Ha már majdnem puha a csirke, zsírjára pirítjuk.
Ezután beletesszük a kisebb kockákra vágott burgonyát, kis darabokra vágott zöldpaprikát, kockára vágott - megfőzött! - vegyeszöldséget, a főzőlevével együtt. Úgy engedjük fel, hogy a gulyásnak kb 3 dl levese legyen személyenként. Együtt puhára főzzük, utána ízesítjük, és meleg leveses tálban tálaljuk.
A lisztből a tojással csipetkét készítünk, külön vízben kifőzzük. Ezt tesszük a gulyáshoz. A tetejét meghintjük karikára vágott zöldpaprikával.
Macok Hozzávalók 4 személyre: 12 nagyobb burgonya, 14-15 ek. liszt, 1 tojásnyi zsiradék, kevés tej a tészta összegyúrásához; a sütéshez: olaj; az ízesítéshez: 2 dl tejföl vagy 2 fej vöröshagyma
Elkészítése:
A burgonyákat héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd krumplinyomón áttörjük. Ezt a masszát összekeverjük a liszttel, a zsiradékkal és a tejjel. Laposabb köröket formázunk belőle, majd olajban kisütjük.
Egyes helyeken aludttejet is tesznek a tésztához. Van, ahol, a masszát egészben sütik ki. Tejföllel vagy pirított, cikkekre vágott vöröshagymával kínáljuk.
 Hagyományos palóc étel.
Házi kenyér Hozzávalók: 1 kg búza finomliszt (lehet simaliszt vagy teljes kiőrlésű kenyérliszt, vagy tönkölybúzaliszt is), 1 csomag (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál só, 6-7 dl víz
A 2-3 dl langyos vízben feloldott élesztőből és a liszt egyharmad részéből tésztát gyúrunk. Kb. 24 órát langyos helyen tartjuk, így készül a kovász.
Másnap az érett kovászra szórjuk a maradék lisztet, a sót, és annyi vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ez minimum negyed óra. Egy kosárba vagy kelesztőtálba tesszük, amit egy tiszta, lisztezett konyharuhával bélelünk ki. Egy órát kelesztjük, átgyúrjuk, majd megint egy órát kelesztjük. Formázzuk, a lisztezett tepsire tesszük, megkenjük vizes ecsettel, és kb. 35 °C-on még egy órát kelesztjük. Ezután vizes ecsettel újra átkenjük, tetejét bevagdossuk.
A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, aljára kis tálkában vizet teszünk, hogy a szükséges gőzt biztosítsuk.
A sütő középső részére csúsztatjuk a kenyeret, kb. félórát sütjük, majd 150 °C-ra visszavesszük a hőt, és még félórát sütjük. Ha hamarabb megpirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
A sütőből kivéve még forrón kenjük le vízzel, és farácson vagy egymás mellé állított fakanalakon hagyjuk kihűlni.
Ha a kenyeret sütés előtt meghintjük szezámmaggal, lenmaggal, napraforgómaggal, még szebb lesz a kenyerünk.

Füstölt pisztráng mogyorókrémmel Hozzávalók: 30 dkg pisztrángfilé, 20 dkg paradicsom, 10 dkg hagyma, só, bors, 8 dkg mogyorókrém, 40 dkg párolt rizs
Elkészítése:
A vöröshagymát apróra vágjuk, forró olajban megpirítjuk, és összekeverjük a haldarabokkal. Megsózzuk, a mogyorókrémet vízzel elkeverjük, ezzel nyakon öntjük.
Lassú tűzön hagyjuk főni 30 percig. Már lehet is fogyasztani.
Párolt rizsre tálaljuk
 Ez egy kongói recept, magyar fűszerezéssel.
Sütőtökkrémleves Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sütőtök, 3 dkg vaj, 1 ek. tejszín, 1 ek. tisztított sütőtökmag, 1 ek. szárított búzacsíra, 1 mk. ételízesítő, reszelt szerecsendió, őrölt fehér bors, só
A sütőtököt hámozd meg, magvait kapard ki és tedd félre.
Húsát vágd kockára, a vajon kissé futtasd meg, majd önts rá 2 dl vizet. Fűszerezd az ételízesítővel, majd lefedve párold 15 percig. Utána add hozzá a tejszínt, hagyd kissé hűlni, majd turmixold le. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatod. Az így kapott levest forrósítsd fel, és fűszerezd.
A tökmagot serpenyőben szárazon pirítsd meg, és a búzacsírával együtt szórd a levesbe.
|