Halfasírt meleg endívia salátával, zöldfűszeres majonézzel Hozzávalók 4 személyre: 4 x 16 dkg tengeri hal, 2 db zsemle, 2 dl tej, 1 dkg zsemlemorzsa, 1 dl narancslé, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 evőkanál szezámmag, 8 db endívia, 2 db citrom, só, bors, balzsamecet ízlés szerint
Elkészítése:
A halat ledaráljuk, a tejbe beáztatott zsemléket hozzáadjuk, ízesítjük sóval, borssal, kevés citromlével. Hozzáadjuk a tojásokat, zsemlemorzsát és a szezámmag felét. Az egészet összekeverjük, apró pogácsákat formázunk belőle és vajban megsütjük.
Elkészítjük a salátát: az endíviákat félbevágjuk, vastag ereit kivágjuk, mert ez keserű. Vajon cukrot karamellizálunk, amihez hozzáadjuk az endíviákat, kevés ideig pirítjuk és felengedjük a narancslével. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés balzsamecettel ízesítjük.
Tejszínes brokkolifőzelék
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg brokkoli, 1 csokor petrezselyem, 6 dkg vaj, 2 ek. finomliszt, 1 kk. ételízesítő por, 1-2 dl főzőtejszín, só, 1 kk. citromlé, ½-½ kk. bors és currypor
Elkészítése:
A brokkoli rózsáit kisebb darabokra szedjük, szárát kb. 1 centi vastag karikákra, zsenge fiatal leveleit pedig vékony csíkokra vágjuk.
A petrezselymet fölaprítjuk és a brokkolilevéllel együtt a vajon megfuttatjuk. A lisztet rászórjuk, kissé megpirítjuk (világos rántást készítünk), majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
A brokkoliszárat annyi ételízesítőporral fűszerezett vízben, amennyi ellepi, megfőzzük.
Hozzáadjuk a brokkolirózsákat, puhára főzzük, és a tejszínnel simára kevert rántással besűrítjük.
Ha kell, megsózzuk. A citromlével, a borssal és a curryvel fűszerezzük.
Zöldbableves Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg zöldbab, 1 nagy fej hagyma, 1 db paradicsom, fél paprika, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, só, ecet
Elkészítése:
Az összedarabolt zöldbabot, megtisztított hagymát, paprikát, cikkekbe vágott paradicsomot tegyük fel főni annyi vízben, amennyi levest szeretnénk. Sózzuk meg ízlés szerint.
Ha a bab megpuhult (kb. 20 perc), készítsünk habarást a tejföllel és liszttel, majd forraljuk össze a levest.
Aki savanykásabban szereti, a végén ecettel ízesítheti.
Pirított kenyérkockákkal is gazdagíthatjuk.
Túrós-sonkás rakott cukkini Hozzávalók 4 személyre: 3-4 közepes cukkini, só, bors; a bundázáshoz: liszt, tojás; a töltelékhez: 1/2 kg túró, 20 dkg sonka, 2 tojás, 2,5 dl tej; a tepsi kikenéséhez: vaj
Elkészítése:
A cukkinit hosszanti irányban felszeleteljük, besózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd lisztbe, tojásba forgatjuk, és olajban pirosra sütjük.
A túrót áttörjük, a sonkát felkockázzuk.
A tojást felverjük a tejjel. A tojásos tej 1/3-ad részét félretesszük, a többit simára keverjük a túróval, majd hozzáadjuk a sonkát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, rétegesen belerakjuk a cukkinit és a túrós keveréket, majd a tetejére öntjük a félretett tejet.
 Tipp: Padlizsánnal és burgonyával is készíthetjük.
Kefires szilvadesszert Hozzávalók 4 személyre: 1 kg szilva, 4 dl kefir, 6 evőkanál cukor, 1 dl tejszínhab, 1 tasak vaníliáscukor, 1 mokkáskanál fahéj
A megmosott, kimagozott szilvákat (vagy házi szilvalekvárt) hideg kefirrel összeturmixoljuk.
Cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük.
Kis tálkákba vagy fagylaltospoharakba adagoljuk.
Mindegyik tetejére tejszínhabot nyomunk, majd szilvaszeletekkel díszítjük.
Csőben sült hal Hozzávalók 4 személyre: 5 dl tej, 75 dkg halfilé, 25 dkg vaj, 1 ek. mustár, só, 4 ek. liszt, 2 főtt tojás, 1 kg krumpli
Elkészítése:
A tejet felhevítjük és beletesszük a halszeleteket. A tüzet kikapcsoljuk alatta, és így pároljuk a halat, majd leszűrjük.
12,5 deka vajat felolvasztunk egy serpenyőben, kissé megpirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a mustárt, majd felöntjük a tejjel, amiben a hal főtt.
Egy kivajazott tűzálló tálban elrendezzük a halat és a cikkekre vágott tojást, majd leöntjük a mustáros mártással.
A krumplit meghámozzuk, megfőzzük, cikkekre vágjuk, majd összekeverjük 4 evőkanálnyi felhevített vajjal.
Elosztjuk a hal tetején, rámorzsoljuk a maradék vajat és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.
Zempléni tarkabableves Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tarkabab, 3 babérlevél, 1 vöröshagyma, 4 ek. olaj, 25 dkg apró savanyú káposzta, 2 ek. liszt, 4 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 2 ek. ecet, 1 kk. porcukor, 25 dkg lecsókolbász, 2 ek. tejföl
Elkészítése:
A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap 1,5 liter enyhén sós vízben a babérlevéllel együtt puhára főzzük.
A vöröshagymát felaprítjuk és 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát és fél deci vizet aláöntve fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Ezután a csaknem megpuhult babhoz adjuk, és együtt puhára főzzük.
Közben a maradék 2 evőkanál olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és a túzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Hűlni hagyjuk, majd 1deci vízzel simára keverjük. Apránként a káposztás babhoz adagoljuk, kevergetve egyet forralunk rajta. Ecettel és a porcukorral ízesítjük.
A kolbászt felkarikázzuk és a sütésből visszamaradt olajon kissé lepirítjuk. 10-10 karikát adagolunk a tányérokba, rámerjük a levest és a tetejét meglocsoljuk a tejföllel.
Vaníliapuding karamell réteggel (Kinter Oszkár - Vacsoracsata) Hozzávalók: 5 db tojássárgája, 10 dkg cukor (+ extra a tetejére), fél dl tej, 5 dl tejszín, 2 db vaníliarúd
Tegyük a tojások sárgáját egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a vanília kikapart magjait, a tejet és a tejszínt. Keverjük jól össze, hogy a cukor elolvadjon, majd töltsük teás csészékbe vagy pudingformákba.
Helyezzük vízzel feltöltött tepsibe és tegyük előmelegített sütőbe, majd 140-150 fokon 30-35 percig gőzöljük.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Dijoni mustáros bélszín (Kinter Oszkár - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1 kg marha vesepecsenye, 1-1 ág friss bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 1 kg burgonya, 1 kisebb méretű sütőtök, 4 db tojás sárgája, 3 dl tejszín, 2 evőkanál dijoni magos mustár, 1 teáskanál kurkuma, só, darált bors, őrölt szerecsendió, 1 db cukkini, 4-5 evőkanál extra szűz olívaolaj
A lehártyázott bélszínt csorgassuk meg olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot. Vágjuk össze a fűszernövények leveleit, majd forgassuk meg a bélszínt a fűszerlevelekben. Tekerjük be fóliába és pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.
A körethez főzzük meg a meghámozott burgonyát sós vízben épp úgy, mintha burgonyapürét készítenénk. Ha megfőtt, szűrjük le jól, törjük át, fűszerezzük kevéske őrölt szerecsendióval és keverjünk el benne 2 tojás sárgáját.
A tököt vágjuk négyfelé, magjait szedjük ki és forró sütőben süssük meg puhára. A megsült tök húsát kanalazzuk át egy tálba, törjük össze villával, majd fűszerezzük meg szerecsendióval és keverjünk el benne 2 tojás sárgáját. Ha lágynak találjuk, akkor kevéske zsemlemorzsa hozzákeverésével tehetjük szilárdabbá.
Töltsük a nyomózsák egyik felébe a burgonyás, a másik felébe a sütőtökös pépet, majd nyomjuk cukkini szeletekre. Forró sütőbe téve pár perc alatt süssük pirosra.
Vágjuk körülbelül 15-20 dekás egyforma darabokra a bepácolt bélszínt, majd hevítsünk fel egy kevéske olívaolajat egy nagy serpenyőben. Tegyük bele a hússzeleteket és mindkét oldalát közepes lángon süssük körülbelül 5-5 percig.
Közben egy másik serpenyőben készítsük el a mustáros mártást. Öntsük az edénybe a tejszínt, kanalazzuk hozzá a mustárt, szórjuk rá a kurkumát, majd ízesítsük kevéske sóval és darált borssal. Pár perc forralással fűzzük sűrű mártássá.
Tálaláskor nagy tányérok közepére kanalazzunk a mustáros szószból, helyezzük rá a megsütött bélszínt, majd helyezzük mellé a megsütött körítést.
Toronyba halmozott buffola mozzarella (Kinter Oszkár - Vacsoracsata) Hozzávalók: 4 darab buffola mozarella sajt , 4 darab közepes méretű paradicsom, 1 doboz rukkola saláta, friss fűszerlevelek, olívaolaj, balzsamecet, durvára darált bors
A fűszerek leveleit szedjük le és válogassuk ki a legszebbeket. Mossuk meg hideg vízben a rukkola salátát és a fűszerleveleket, majd csepegtessük le róluk a vizet. Rakjuk egy műanyag dobozba, fedjük le és tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy ropogós és friss legyen.
Szeleteljük fel egyforma szeletekre a paradicsomot és a sajtokat.
Nagytányér közepére helyezzünk egy csokornyit a ropogós rukkola levelekből, rendezzük el ízlésesen, majd közepére váltakozva sajt és paradicsom karikákat tegyünk. Ha elkészült, szúrjuk át egy rozmaring ággal, daráljunk a tetejére fekete borsot, csorgassuk meg hidegen sajtolt olívaolajjal és balzsamecettel. Mellé pedig rozmaringos kenyércsíkokat kínáljunk.
|