Gyömbérkenyér Hozzávalók: 5 dkg kandírozott gyömbér, 12 dkg méz, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, fahéj, fél teáskanál őrölt gyömbér, bors, 5 evőkanál narancslé, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor; A mázhoz: 1 tojásfehérje, 3 evőkanál citromlé, 20 dkg porcukor,5 dkg aprított cukrozott citromhéj, vaj
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazzuk a tepsit.
Összeaprítjuk a gyömbért, megmelegítjük a mézet, a vajat krémesre keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral és belekeverjük a mézet a többi hozzávalóval.
A tésztát a tepsire simítjuk, közepes lángon 40 percig sütjük.
A tojásfehérjét a citromlével félkeményre verjük, beleszórjuk a porcukrot, majd a citromhéjat.
A mázat a forró süteményre kenjük, kicsit száradni hagyjuk, majd rombuszokra szeljük.
Szilvásgombóc túrótésztából Hozzávalók: 1 kg szilva, 30 dkg túró, 40 dkg liszt, 3 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 evőkanál prézli, csipetnyi só
A vajat és tojássárgákat habosra keverjük.
Hozzáadjuk egymás után a sót, a prézlit, a túrót és a lisztet. Jól összegyúrjuk és vékonyra nyújtjuk. Négyzeteket vágunk belőle.
Mindegyik közepébe egy szilvát teszünk és gombócot formálunk belőle.
Forró sós vízben kifőzzük, vajban pirított prézlivel és fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
Töltött borjújava tésztával Hozzávalók 4 személyre: 4 x 16 dkg borjújava, 4 db tojás, 40 dkg tészta, 1 dl olaj, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 8 db gombafej, 2 db vöröshagyma, só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítése:
A borjúhúst vékony pengéjű késsel felszúrjuk, hogy tölthető legyen a kialakított nyílás. Habarttojást készítünk, ezt töltjük a felszúrt húsba, amit sózunk, borsozunk, lisztbe mártjuk pirosra sütjük.
Majd ebben a zsiradékban készítjük el a paprikás mártást, közben pedig vajon sütünk minden adaghoz két-két gombafejet. A gombafejeket átvonjuk a paprikás mártással, és a húsra tesszük, mellé pedig tésztaköretet adunk.
Elefánt könnycsepp (Papp Gergely - Hal a tortán) Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 5 ek. cukor, 4 ek. liszt, 1,5 ek. kakaópor, sütőpor
Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és apránként a tojássárgát is.
A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd óvatosan egybeforgatjuk a tojásos masszával.
Ezt tepsibe rakjuk és 20-25 percig sütőben 200 fokon sütjük. Ha kész egy tálcára rakjuk és még meleg állapotában üres ásványvizes flakonra csavarjuk. Ebben az állapotban hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet.
Hozzávalók a krémhez:
Egyik része: 2 dl tej, 2 kanál liszt.
A lisztet a tejjel lassú tűzön habverővel keményre főzzük. Majd a teraszon hűlni hagyjuk.
Másik része: 20 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 vaníliacukor, 15 dkg dió.
Ezeket összekeverjük géppel kb. 10 percig. Majd a legvégén, amikor már jó, hozzáforgatjuk a diót. A kint kihűlt tejes lisztes masszával összekeverjük és kész a piskóta krémje.
A piskótából kiveszem az üveget, középen megkenem egy sorban a fél adag krémmel, arra egyenesen banánokat rakok, majd a krém másik felével bekenem a banánt. Ezután összetekerem a piskótát és a végén csokimázzal öntöm le.
Csokimáz hozzávalók: 3 kanál kakaó, 3 kanál kristálycukor, 1-2 kávéskanál víz, 5 dkg vaj.
Ezt állandó kevergetés mellett kis lángon sűrűre főzzük.
Sajtos csirke (Papp Gergely - Hal a tortán)
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 1 doboz tejföl, reszelt sajt, ízlés szerint só, bors
Elkészítése:
A felszeletelt csirkét befűszerezzük, és olívaolajban mindkét oldalát megpirítjuk.
Ezután az elősütött csirkét kis hőálló tálba tesszük, ráöntjük az olajat amiben sült, majd tejföllel és sajttal meglocsoljuk.
A sütőben 20-25 percig sütjük, köretként sült krumplival tálaljuk.
Sólet (Papp Gergely - Hal a tortán) Hozzávalók: 60 dkg bab, 1,5 kg füstölt hús és kolbász, 2-3 kk. pirospaprika, 8-10 szem feketebors, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 fej karikára vágott lilahagyma
Elkészítése:
Előző este nagy edénybe beáztatjuk a babot és a füstölt húst, majd az elkészítés előtt ugyanabban a lében 20-25 percre felrakjuk főni.
Utána levesszük a tűzről és egy másik nagy edényben rétegesen egymásra pakoljuk a babot, a húst és a gerslit, a felszeletelt hagymát és az egész fokhagymát, majd felöntjük a levével úgy, hogy ellepje.
Megszórjuk feketeborssal és paprikával. Rátesszük a fedőt és a sütőben 5-6 órán keresztül sütjük.
Croque Monsieur (Papp Gergely - Hal a tortán) Hozzávalók a szószhoz (besamel): 10 g vaj, 90 ml tej, ½ ek liszt, ½ tk dijoni mustár, só, bors, frissen reszelt, szerecsendió, ½ tojássárgája, szeletelt toast kenyér, 20 dkg sonka, 3 féle sajt lereszelve
Elkészítése:
Elkészítjük a szószt egy edényben a tűzhelyen. Mikor már minden összetevő benne van rottyantunk még rajta egyet és kész. Ezzel kenjük meg a kenyereket, amiket megpirítottunk.
A szendvicsbe sonkát és reszelt sajtot teszünk, majd a tetejére is.
Ezt melegszendvicssütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem olvad a tetején.
Nyári rakott káposzta Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg fejes káposzta, 40 dkg baromfipárizsi, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 3 dl tejföl, 5 dkg paradicsompüré, olaj, pirospaprika, só
Elkészítése:
Kevés olajon megpirítjuk a felaprított hagymát és rádobjuk a felszeletelt gombát.
A vékony csíkokra vágott káposztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Egy kiolajozott tűzálló tálba tesszük a káposzta felét, tetejére a kockára vágott párizsit, majd a hagymás gombát. Végül a maradék káposztával lefedjük.
A tejfölt a pirospaprikával és a paradicsompürével simára keverjük, majd a káposztára öntjük.
Közepes hőmérsékletű sütőben 25-30 percig sütjük.
Gyömbéres gyümölcskenyér Hozzávalók: 10 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg barna cukor, 6 dkg vaj, 15 dkg aszalt sárgabarack, 15 dkg aszalt füge, 7 dkg kandírozott gyömbér, 15 dkg kandírozott ananász, 10 dkg kandírozott narancshéj, 15 dkg mogyoró, 2 ek. narancslikőr/rum, 2 tk. őrölt gyömbér, 1 tk. sütőpor
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, meglocsoljuk a narancslikőrrel, és állni hagyjuk.
A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a felaprított aszalt és kandírozott gyümölcsöt, a mogyorót.
Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és a gyömbért, majd belekeverjük a gyümölcsös krémbe. A tésztát kivajazott gyümölcskenyérformába simítjuk, és 160 fokon kb. másfél órát sütjük (ha kell, fóliával takarjuk).
Szilvás-túrós gombóc Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg túró, 25 dkg rétesliszt, 10 dkg margarin, 2 tojás, 1 csipet só, 50 dkg szilva, kockacukor, 2 ek. olaj, 3 ek. zsemlemorzsa, porcukor
Elkészítése:
Áttörjük a túrót, majd jól összegyúrjuk a liszttel, a margarinnal, a tojással, és a csipetnyi sóval.
A tésztát alaposan belisztezett deszkán 1 centisre nyújtjuk és kis négyzeteket vágunk belőle.
Mindegyikre egy-egy kimagozott szilvát és a magházukba egy-egy kockacukrot teszünk, és gombócokat formálva, lobogó sós vízben kifőzzük.
Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és olajon megpirított zsemlemorzsába hempergetjük, végül meghintjük a porcukorral.
|