Konyakos meggyes kókuszos kúp
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 60 szem magozott meggybefőtt, 1/2 dl konyak, 20 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 10 dkg kakaópor, 20 dkg darált dióbél, 50 dkg darált keksz, 2 dl meggylé, 4-5 ek. meggylekvár, 10 dkg kókuszreszelék, 30 kerek háztartási keksz
Előkészítés:
A meggyet lecsepegtetjük, éjszakára beáztatjuk a konyakba, másnap lecsepegtetjük, összevágjuk.
Elkészítés:
A porcukrot habosra keverjük a vajjal, majd belekeverjük a kakaóport, a darált diót, a darált kekszet, a meggylevet, és a konyakos levet. Összegyúrjuk tésztának, és a lekvárból annyit teszünk hozzá, hogy jól formázható legyen.
A masszából 30 kúpot formázunk, fakanállal mély lyukat fúrunk bele, abba töltjük az összevágott meggyet. Megforgatjuk a kókuszreszelékben, és egy-egy kekszre állítva tálaljuk.
1 darab: 280 kcal
Karamelles-csokis töltött ostya Hozzávalók kb. 18 szelethez: 1 csomag (6 lapos) ostya. A csokoládékrémhez: 10 dkg étcsokoládé, 3 dl tej, 1 csomag csokoládés pudingpor, 1/2 dl rum, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor. A karamellkrémhez: 30 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4 dl tejszín. A díszítéshez: tetszés szerinti gyümölcsök
Előkészítés:
A csokoládét apróra tör jük.
Elkészítés:
A csokoládékrémhez felforraljuk a tejet. A pudingport pár kanál hideg vízzel simára keverjük. Amikor forr a tej, beleöntjük a kikevert port, és összefőzzük. A tűzről levéve belekeverjük az összetört csokoládét és a rumot. Gyakran kevergetve kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd összekeverjük a krémmel, és félretesszük.
A karamellkrémhez a cukrot karamellizáljuk, azaz zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk. Ekkor levesszük, beletesszük a vajat és hozzáadjuk a tejszínt. (A kezünkre nagyon kell vigyázni, mert kicsaphat.) Elkeverjük, és kis lángon összefőzzük, hogy homogén krém legyen. Levesszük és gyakran kevergetve kihűtjük.
Amikor mindkét krém kihűlt, és már nagyon sűrűre dermedt, megtöltjük a lapokat. Tálcára fektetünk egy ostyalapot, és megkenjük a csokikrém harmadával. Erre egy másik ostyalapot teszünk, és arra karamellt kenünk. Ezt ismételgetjük, amíg elfogynak a lapok. A kész süteményt a hűtőbe tesszük egy éjszakára, és csak másnap szeleteljük, gyümölcsszeletekkel díszítve tálaljuk.
1 szelet: 386 kcal
Gesztenyés tejbegríz Hozzávalók kb. 15 szelethez: 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, cukrozott, 1 rúd vanília, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj + a tálcához, 15 dkg búzadara, 20 dkg aszalt sárgabarack, 2 ek. baracklekvár, 1/2 dl rum, 3 dl tejszín
Előkészítés:
A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni. A vaníliarudat kettéhasítjuk, pépjét kikaparjuk. Vajjal kikenünk egy közepes tálcát.
Elkészítés:
A tejet feltesszük forrni a vaníliapéppel, a cukorral, és a vajjal. Amikor forr, beleszórjuk a darát, és kíméletesen, 5-8 perc alatt összefőzzük. A tűzről levéve a tálcára simítjuk, és 15×25 cm-es lapnak elkenjük. Pihentetjük, hogy teljesen kihűljön.
Közben apróra vágjuk az aszalt barackokat és elkeverjük a lekvárral meg a rummal. A gesztenyemasszát villával fellazítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a gesztenyével.
A kihűlt lapon elsimítjuk a lekváros-rumos barackot, majd rákenjük a gesztenyés habot. A tetejére tetszőlegesen nyomhatunk még tejszínhabot, majd felszeleteljük és tálaljuk.
1 szelet: 218 kcal
Fehér csokoládés színes rizsgolyók
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 1 rúd vanília, 7 dl tej, 10 dkg cukor, 30 dkg rizs, 10 dkg fehér csokoládé. A díszítéshez: 5 dkg reszelt csokoládé, 5 dkg darált dióbél, 5 dkg színes cukor
Előkészítés:
A vaníliarudat kettéhasítjuk, pépjét kikaparjuk. A tejet felforraljuk a cukorral, a kikapart vaníliapéppel és a visszamaradt rúddal. Félrehúzzuk.
Elkészítés:
A rizst feltesszük főni 5 dl vízben. Amikor beitta, nagyon kis lángon tovább főzzük, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet és folyamatosan kevergetjük, hogy ne kapjon oda.
Amikor az összes tejet beitta, és szép krémes, levesszük a tűzről, és beletördeljük a csokit.
A rizsmasszát tálcára kiterítjük, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, 30 darab golyót formázunk belőle, és tetszőlegesen dióba, reszelt csokiba vagy színes cukorba forgatjuk, majd tálaljuk.
(1 darab: 100 kcal)
Lencsefasírt Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg lencse, 10 dkg baconszalonna, 2 tojás, 20 dkg hagyma, 10 dkg búzadara, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, só, bors, ecet, kakukkfű, olaj
Elkészítése:
A lencsét 1 órára beáztatjuk hideg vízbe.
Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát egy evőkanál olajon megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, majd hozzákeverjük a petrezselymet.
A lencsét puhára főzzük, háromnegyed részét turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék lencsét, a búzadarát, és a pirított hagymát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, és pár csepp ecettel.
A masszából 8 pogácsát formálunk és forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.
Mákos kuglóf Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 4 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 ek. cukor, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 12 dkg margarin, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom, csipetnyi só; a töltelékhez: 15 dkg darált mák, 2 dl tej, 2 ek. cukor, 5 dkg mazsola, 3 cl rum, késhegynyi őrölt fahéj, 1/2 citrom reszelt héja; a tetejére: baracklekvár, citrommáz
Elkészítése:
Az édes, 1/2 deci tejben megfuttatjuk az élesztőt.
A tojássárgákat a vajjal, a porcukorral alaposan kikeverjük és apránként beleöntjük a langyos tejet.
A megkelesztett élesztővel a kétféle liszttel, a citrom reszelt héjával és levével, csipetnyi sóval bedagasztjuk a tésztát. Duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A cukorral felforralt tejbe belekeverjük a darált mákot, mazsolát, rumot, reszelt citromhéjat, végül a fahéjat. Az így elkészített masszát a tésztára kenjük. Összegöngyöljük, zsírozott kuglóf- vagy gyűrű formába fektetjük úgy, hogy a tészta két vége összeérjen. Még 15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőbe tolva először erős, majd mérsékelt lángon megsütjük.
Miután megsült, deszkára borítjuk és melegen baracklekvárral megkenjük. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk.
Krémes cukkínis lasagne Hozzávalók 4 személyre: 9 db szárított lasagnelap, 2 evõkanál olívaolaj, 1 db vöröshagyma, apróra vágva, 700 g cukkini (kb. 6 db), vastagra reszelve 2 gerezd fokhagyma, összetörve, 250 g dobozos ricotta sajt, 50 g cheddar sajt, 350 g paradicsompüré
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (a légkeveréses sütőt 200 fokra, vagy a gázsütőt 7-es fokozatra).
Tegyél fel forrni egy fazék vizet, és a lasagnelapokat kb. 5 percig főzd, de ne teljesen puhára. Öblítsd le hideg vízzel, és tegyél rá egy kis olajat, hogy a lapok ne ragadjanak össze.
Egy nagyméretű nyeles serpenyőben 1 evőkanál olajon futtasd meg az apróra vágott hagymát. 3 perc után tedd hozzá a cukkínit és a fokhagymát, pirítsd, amíg a cukkíni meg nem puhul. Keverd hozzá a ricotta és a cheddar sajt 2/3-át, majd ízlés szerint fűszerezd.
Mikróban magas hőfokon 2 perc alatt forrósítsd fel a paradicsomszószt.
Alakítsd ki egy nagyméretű sütőtálban a lasagne rétegeit: kezdd a cukkínis keverék felével, ezután következzen a tészta, majd a paradicsomszósz. Ezt ismételd, majd a tetején foltokban rendezd el a maradék ricottát, végül szórd rá a maradék cheddar sajtot.
Süsd 10 percig 200 fokon, amíg a tészta puhává, a sajt aranyló színűvé válik.
A ricotta helyett használhatsz túrót, vagy feta sajtot is!
,
Mexikói pecsenye Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet marhafelsál vagy rostélyos, 3 ek. olaj, 9 paradicsom, 3 szál újhagyma, liszt, só, bors, késhegynyi chilipor
Elkészítése:
A hússzeleteket vékonyra kiverjük és lisztben megmártjuk.
Az olajat megforrósítjuk és megsütjük benne a hússzletekete, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a felkarikázott újhagymát, és sóval, csipet borssal, késhegynyi chiliporral ízesítjük.
Kevés vízzel puhára pároljuk, időnként megkeverve, nehogy a hús odakapjon.
Ha megpuhult, rövid lével, krumplipürével és tavaszi salátával kínáljuk.
Töltött kellevél Hozzávalók 4 személyre: 8 db kellevél, 25 dkg barna rizs, piros húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, só
A kelleveleket forrásban lévő vízben főzd két percig, majd vedd ki.
A hagymát kevés vízben párold meg, add hozzá a főtt rizst, az apró kockákra vágott paprikát és gombát, és párold tovább.
Sóval ízesítsd, majd a kelleveleket külön-külön töltsd meg ezzel a töltelékkel, és cérnával kösd össze.
Rakd kikent tűzálló tálba, és forró sütőben süsd át. Tejföllel tálald.
Kürtőskalács - másképp Hozzávalók: 2 dkg élesztő, tej, 60 dkg liszt, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 8 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, rum; a tetejére: kristálycukor, darált dió, vaj
Elkészítése:
Az élesztőt egy kevés cukrozott langyos tejben felfuttatjuk.
A sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk a vajat, és a felfuttatott élesztővel, a cukorral, a citromhéjjal és egy kevés rummal hólyagos tésztát dagasztunk, közben langyos tejjel „szabályozzuk” a tészta állagát: se túl lágy, se túl kemény ne legyen.
Letakarva kelni hagyjuk, majd kinyújtva, két centiméteres szalagokra vágjuk. Két kívülről megvajazott őzgerincformát nyílásukkal lefele egy kivajazott tepsire borítunk. A tésztacsíkokkal beborítjuk az őzgerincformák hátát. A kalács tetejét kenőtollal megvajazzuk, és durvára vágott, cukorral összekevert dióval bőségesen megszórjuk.
Sütés közben néha kihúzzuk a sütőből, és vajjal kenegetjük. Mielőtt teljesen elkészül, egy kevés cukorsziruppal meglocsoljuk, és addig sütjük, amíg rá nem keményedik.
|