Narancsos csokoládékehely
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 3,5 dl tej, 5 tojássárgája, 2 tk. finomra reszelt narancshéj, 5 dkg cukor, 1 ek. zselatinpor, 1,5 dl tejszín
Elkészítése:
A csokoládét összetörjük vagy felaprítjuk. Kisebb lábosban lassú tűzön megmelegítjük a tejet, és a csokoládét felolvasztjuk benne. A tojássárgáját a narancshéjjal meg a cukorral habosra keverjük. Közben hozzáöntjük a csokoládés tejet, majd az egészet visszaöntjük a lábosba. Lassú tűzön főzzük (ne forraljuk fel!), amíg a krém enyhén sűrűsödni kezd, és megtapad a fakanálon. Vegyük le a tűzről, öntsük át egy tálba, és hagyjuk hűlni.
Tegyünk három evőkanál vizet egy kis tűzálló tálba. Egyenletesen szórjuk rá a zselatint, és várjuk meg, amíg megkocsonyásodik. Egy nagyobb lábosba öntsünk 4 cm magasságig vizet, forraljuk fel, ültessük a peremére a zselatinos tálat (a víz az edény oldalának feléig érjen), és kevergessük, amíg a zselatin feloldódik. A csokoládés krémhez adjuk, és alaposan elkeverjük.
Ha a keverék kihűlt, belekeverjük a lazán felkevert tejszínt. A krémet hat desszertes tálkába kanalazzuk, és a hűtőbe tesszük, amíg megdermed.
Tejszínhabbal, csokireszelékkel, aszalt gyümölccsel vagy kandírozott gyümölcshéjjal díszíthetjük.
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
|