Burgonyás túrós derelye
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 25 dkg liszt, 1 tojás, só; a töltelékhez: 30 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 2 tojás, 5 dkg porcukor, reszelt citromhéj, mazsola; tojásfehérje, zsemlemorzsa, vaj, vaníliás porcukor
Elkészítése:
Egy kg burgonyát megfőzünk, meghámozzuk és áttörjük, aztán eldolgozzuk 25 dkg liszttel és 1 tojással, csipetnyi sóval. Kb. 1 órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a túrótölteléket: 30 dkg átpasszírozott tehéntúrót összekeverünk 2 dl tejföllel, 2 tojás sárgájával és 5 dkg porcukorral, reszelt citromhéjjal. Mazsolát adunk hozzá és lazán beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.
A burgonyás tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kockákra vágjuk. Egyenletesen elosztjuk rá a túrókrémet. A tojásfehérjével körbekent tésztákat háromszögre hajtjuk.Lassan, lobogó sós vízben kifőzzük. Vajban pirított zsemlemorzsába forgatva, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
|