Fahéjas fonat
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás, 5 ek. tej, 3 dkg élesztő, só, cukor, tojássárgája, kristálycukor, őrölt fahéj, zsír
Elkészítése:
25 deka margarint 2 tojással robotgéppel addig keverünk, míg jó habos lesz, majd hozzáadunk 50 deka lisztet, csipet sót, 5 evőkanálnyi édes langyos tejben megkelesztett 3 deka élesztőt, és alaposan kidolgozzuk.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és 3-3 csíkot összefogva, 10 cm hosszú fonatokat készítünk belőle. A fonatok tetejét tojássárgával kenjük, durva kristálycukorral elkevert fahéjjal hintjük meg, és kizsírozott tepsire egymás mellé fektetve, 30 percig langyos helyen pihentetjük.
Előmelegített sütőben 5 percig teljes felső, majd mérsékelt alsó lángon szép pirosra megsütjük.
(Ebből a mennyiségből nagyon sok tésztát kapunk. Ha kisebb a család, ajánlatos fele mennyiségből készíteni.)
|