Tejszínes csokoládétorta karácsonyra
Hozzávalók: 1 kerek csokoládés piskótalap, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5,5 dl tejszín, 4 dkg kakaópor, 4 dkg étcsokoládé, 10 dkg erdei gyümölcslekvár, 5 cl rum
Elkészítése:
A lisztből, vajból és porcukorból linzertésztát gyúrunk. Lemérünk belőle 20 dkg-ot, és kerek tortalapot sütünk belőle, a többi tésztát kinyújtjuk, kis csillagokat szúrunk ki belőle és megsütjük.
A kettévágott piskótalap egyik felét megkenjük a gyümölcsíz felével, és ráragasztjuk a kihűlt linzerlapot.
A kakaót és a csokoládét egy nagyobb edényben vízgőz fölött felolvasztjuk, keveset hozzáadunk a felvert tejszínhabból, és simára keverjük. Beletesszük a maradék gyümölcsízt, a rumot és a többi tejszínhabot, és az egészet jól összekeverjük.
A tortakarikát a tortalap köré helyezzük, rátesszük a gyümölcsízzel összeragasztott két tortalapra, s rátöltjük a csokoládés tejszíntölteléket úgy, hogy az a karika háromnegyedéig érjen. Ráhelyezzük a piskótalap másik felét erre töltjük a maradék tejszínkrémet. A tetejét egyenesre simítjuk, és a hűtőbe tesszük, hogy a krém jól megdermedjen.
A hűtőből kiemelve a karikát levesszük róla, szeletenként egy-egy porcukorral meghintett linzercsillaggal díszítjük, a közepét pedig kakaóporral szórjuk meg.
|