CSIRKESZÁRNY : Vegyes pecsenye somogyi dödöllével (Forgács Gábor, Vacsoracsata) |
Vegyes pecsenye somogyi dödöllével (Forgács Gábor, Vacsoracsata)
Hozzávalók a vegyes pecsenyéhez: 1 fél kiló sertés oldalas, ne túl zsíros legyen, 1 fél kiló csirkeszárny, 2 fej fokhagyma, 2 fej hagyma, 1 doboz ketchup, 1/2 kiló méz, só, őrölt kömény. Hozzávalók a somogyi dödölléhez: 2 kiló krumpli, 1 kiló vöröshagyma, 1/2 kiló liszt, 1/2 kiló libazsír, só
Elkészítése:
A vegyes pecsenye elkészítése:
Az oldalast megmossuk, majd egyenlő darabokra vágjuk.
Lábasba tesszük, mellétesszük a gerezdekre szedett, megpucolt 1 fej fokhagymát, jól megsózzuk, megszórjuk egy mokkáskanál őrölt köménymagot. Felöntjük vízzel – épp hogy ellepje, és félpuhára főzzük. A csirke szárnnyal ugyan ezt tesszük egy másik lábasban.
Ha megfőttek egyenként kitesszük a darabokat egy szűrőre és jól lecsöpögtetjük.
Majd egy nagy tálban összekeverünk 2 üveg ketchup 1 üveg mézzel. Egyenként megpörgetjük benne a húsokat és szépen sorban egy sütő tepsire tesszük.
Betesszük a sütőbe és 200 fokon ropogósra sütjük.
A somogyi dödölle elkészítése:
A krumplit héjában, jól megsózott vízben puhára főzzük. Megpucoljuk és egy nagy tálban összenyomkodjuk. Keverésközben hozzáadunk egy evőkanál libazsírt és annyi lisztet, hogy kemény pépet kapjunk.
A maradék zsírt megolvasztjuk és az apróra vágott hagymát pirosra sütjük benne. Levesszük a lángról. A krumplipépből két evőkanál segítségével nagy gombócokat formázunk, majd megforgatjuk a hagymás zsírban, hogy jó hagymás legyen, azután sütőlapra tesszük szépen sorban. Előmelegített sütőbe tesszük és 250 fokon picit megpirítjuk.
|