Csukapörkölt
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csuka, füstölt szalonna, 5 dkg sertészsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg édes pirospaprika, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, só, őrölt fekete bors, fokhagyma, erős paprika, 0,5-1 dl vörösbor
Elkészítése:
Filézd ki a csukát és a keletkezett csontos aprólékot tedd fel egy kevés sós vízben főni (ez lesz az alaplé).
Apríts füstölt szalonnát, és piríts rajta hagymát. A kockára vagy csíkokra vágott húst sózd be.
Amikor a hagyma már üvegesre pirult a szalonna zsírján, aprítsd bele a zöldpaprikát, paradicsomot, és rotyogtasd, amíg megpuhul.
Ekkor a tűzhelyről félrehúzva keverd hozzá a pirospaprikát, forgasd bele a szaftba a haldarabokat, öntsd fel kevés alaplével. Adj hozzá pár gerezd zúzott fokhagymát, erős paprikát, esetleg csipetnyi borsot. Ízlés szerint fél-egy deci vörösbort is önthetsz bele.
Félidőben tedd bele a tejet, ikrát és a májat. Forrás után 15-20 percnél nem kell tovább főzni.
Tálalhatod tejfölös galuskával vagy juhtúrós sztrapacskával.
|