FRANCIA : Lotharingiai sajttorta (Quiche Lorraine) |
Lotharingiai sajttorta (Quiche Lorraine)
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, kk. só, 5 ek. víz; a rakományhoz: 20 dkg sliced bacon (vagy főtt sonka), 3 tojás, 2,5 dl tejszín/tejföl, 1 csipet fehérbors, 12,5 dkg ementáli sajt
Elkészítése:
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, ráforgácsoljuk a vajat és megsózzuk. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a vizet, és a hozzávalókból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk. Alufóliába burkoljuk és 2 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett deszkán 4 mm vastagra nyújtjuk, és kibéleljük vele egy margarinnal kikent 26 cm-es kapcsos tortaforma alját és oldalát. A tészta alját megszurkáljuk villával, beborítjuk a felaprított szalonnával. A tojásokat felverjük a tejszínnel és a borssal, belekeverjük a reszelt sajtot, és a szalonnára öntjük. Elsimítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben, a második sínen 30 percig sütjük. Néhány percnyi pihentetés után, még melegen szeleteljük. Kiváló borkorcsolya.
|