LEVESEK : Görög bableves (Fassouladha) |
Görög bableves (Fassouladha)
Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz elôfôzött babkonzerv vagy 20 dkg nagy szemû száraz bab, 20 dkg füstölt pulykasonka (húsevôknek), 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva, 1 leveskocka, 2 gerezd fokhagyma, 2 közepes sárgarépa, fél csésze olívaolaj, 1 teáskanál oregano, 2 paradicsom vagy fél doboz paradicsomkonzerv, 1 csomó petrezselyem, bors, 1/4 friss zeller
Elkészítés:
Ha csak 15-20 percünk van az elkészítésre: A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, majd a finomra vágott vöröshagymára téve fedô alatt pirítjuk (dinszteljük). Ráöntjük a konzerv babot (ha lehet nagy szemû fehér) az összevágott paradicsomot, a fûszereket, a vékony csíkokra metélt pulykasonkát (de e nélkül is finom), a leveskockát és kiforraljuk.
Ha éppen több idônk van és száraz, vagy fejtett babból készül akkor a sorrend megfordul. Ekkor a beáztatott babot legalább 4-8 órával elôbb feltesszük fôni, majd a zöldségeket belerakjuk. Ez esetben nem kell annyira apróra metélni, mert lesz ideje megfôni. Fûszerezzük, majd mikor megpuhult, olajon dinsztelt vöröshagymával besûrítjük. Nem tévedés - a bôséges vöröshagyma kedvezô élettani hatása mellett sûrítôként is remek.
|