Zabos almáslepény
Hozzávalók: 3-4 evőkanál szójagranulátum, 1,5 kg alma, 10 dkg margarin, 25-25 dkg zabkorpa és zabpehely, 2 citrom reszelt héja, 1 csomag vanílliás cukor, 1-1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg és gyömbér, 20-30 dkg diétás sárgabarackdzsem, 4-4 evőkanál mazsola és dió
Elkészítés:
A szójagranulátumot 15-20 percre kb. 2 dl meleg vízbe áztatjuk. Ezalatt az almát megmossuk. Kétharmadát lereszeljük, a többit kockára vágjuk.
A margarint a zabkorpával és a zabpehellyel összekeverjük. A felpuhult, levétől kinyomkodott szójagranulátumot meg a reszelt almát hozzáadjuk és az egyik citrom reszelt héjával meg a vanílliás cukorral ízesítjük. Egyenletesen, enyhén kikent tepsibe nyomkodjuk.
A kockára vágott almát a másik citrom reszelt héjával, a szegfűszeggel és a gyömbérrel ízesítjük. A "zabos" tésztára szórjuk, egy kicsit bele is nyomkodjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 30 percig sütjük.
Ekkor a dzsemmel megkenjük, a mazsolával meg a durvára vágott dióval meghintjük és a sütőbe visszatolva további 5-8 percig sütjük. 6x4 centis szeletekre vágjuk. Öt napig is eláll, ha van rá ideje!
Ha nincsen zabkorpa, a lepén 50 dkg zabpehellyel is készíthetjük.
|